Mahovina na Antarktiku izumire zbog klimatskih promena

Foto: pixabay

Bujna zelena mahovina istočnog Antarktika, koja izlazi iz leda tokom kratke sezone rasta svakog leta, počinje da gubi bitku sa klimatskim promenama, pokazala je nedavna studija.

U istraživanju koje je trajalo više od 10 godine a čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Nature Climate Change, navodi se da se vegetacija na istočnom Antarktiku brzo menja kao odgovor na sve suvlju klimu.
„Kada dođete na Antarktik očekujete da ćete videti led, bele krajolike“, rekla je naučnica Šeron Robinson sa australijskog Univerziteta Volongong.
„Međutim, na nekim područjima dočeka vas pokrivač bujne, zelene mahovine koja izbija iz snega tokom razdoblja rasta u trajanju od možda šest nedelja“, kazala je.

Dok su zapadni Antarktik i Antarktičko poluostrvo neka od mesta na planeti koja se najbrže zagravaju, istočni Antarktik dosad nije osetio mnogo od globalnog zagrevanja, tako da naučnici nisu očekivali da će tamo videti velike promene vegetacije.

Ovo je prva studija koja pokazuje efekte klimatskih promena i oštećenja ozonskog omotača u ovom delu Anarktika.

„Bili smo stvarno iznenađeni kada smo videli kako se brzo to menja“, kazala je Robinson.
„Nakon pilot studije 2000. godine uspostavili smo praćenje stanja od 2003. Kada smo se vratili 2008, svi pokrivači zelene mahovine postali su tamno crveni, što pokazuje veliki stres. To je bila dramatična promena“, istakla je.

Objasnila je da je crveni pigment zaštita od sunca i suše koji je mahovina proizvodi kako bi se zaštitila. Nakon što je bila crvena, postala je siva.
„Siva boja znači da umire“, rekla je.

Mahovina je jedina vrsta flore koja preživljava u surovim uslovima istočnog Antarktika. Takođe, ona je vrlo korisna za naučnike, jer kako je stotinama godina stara, u sebi čuva zapise klimatskih uslova na Antarktiku.

Robinson je dodala da je mahovina dom malenih životinja, gljivica, lišajeva i algi a takođe je bitna za održavanje finog balansa ekosistema jer služi kao izvor hrane drugim životinjama.
„Mahovina je naš čuvar celog ekosistema“, rekla je.

Milan Zlatanović

Izvor: bbc

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti