Mađarska će do 2024. povećati navodnjavanje površina za 100.000 hektara

Za poljoprivrednu proizvodnju u Mađarskoj se najviše odštete isplaćuje zbog suše. Stoga je njihovo Ministarstvo poljoprivrede ove zemlje odlučilo da dodatno finansira izgradnju sistema za navodnjavanje, a do 2024. planiraju povećanje takvih površina za 100.000 hektara. Trenutno se u Mađarskoj navodnjava 87.500 hektara, što je samo dva odsto obradivog zemljišta, ali je ipak za tri puta više od proseka Evropske unije.

Foto-ilustracija: Unsplash (Szabolcs Toth)

Prema rečima Atile Sinaija, državnog sekretara uprave Ministarstva poljoprivrede u Debrecinu na japansko-mađarskoj regionalnoj konferenciji pod nazivom „Čista voda 2020.“, najavljeno je da do 2024. godine nameravaju da povećaju navodnjavane površine za 100.000 hektara.

Prijavljeno 266.000 ha na konkurs

Klimatske promene imaju značajan uticaj na poljoprivredu i zbog neravnomerne raspodele padavina najveći iznos iz fonda za odštetu u Mađarskoj plaća upravo zbog suše. Sinaji kaže i da se tamo do sada prijavilo više od 14.000 ljudi na konkurs za navodnjavanje, a prijavljeno je 266.000 hektara poljoprivredne površine.

Prema njihovom Zakonu o razvoju navodnjavanja, koji je stupio na snagu u januaru ove godine, poljoprivrednici moraju da formiraju zajednicu za navodnjavanje kojoj se mogu izdati dozvole za vodna prava. Za to im je potrebno najmanje 100 hektara obradivog zemljišta i 10 hektara za voće i povrće, piše „Kormany“.

Državni sekretar napominje da se 50 milijardi mađarskih forinti može aplicirati za razvoj poljoprivrednog vodoprivrednog sektora. Do sada je dodeljeno 18 milijardi forinti, od čega je isplaćeno 4,3 milijarde.

Prirodna metoda za smanjenje potreba navodnjavanja

Mađarski proizvođači ljutih paprika osmislili su prirodnu metodu kako bi drastično smanjili potrebe za navodnjavanjem. Kao deo projekta prilagođavanja klimatskim promenama, finansiran od strane Evropske unije, u Batji je iskopana i produbljena bivša glinena jama od koje je napravljen rezervoar i prirodno močvarno područje za zadržavanje vode.

„Budući da padavine postaju neujednačene, poljoprivrednici se suočavaju sa razdobljima intenzivnih poplava i suša. Kišnica koja je sačuvana na ovaj način pomaže dopunjavanju nivoa podzemne vode“, rekao je načelnik tog mesta, Čaba Fekete.

Autorka: Martina Popić

Izvor: Agroklub.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti