Ljubljana potpisala ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa kompanijama GGE i Petrol za energetsku sanaciju 49 javnih zgrada

Foto: GGE

U Ljubljani je na zvaničnoj ceremoniji potpisan ugovor o javno-privatnom partnerstvu (JPP) za energetsku sanaciju javnih zgrada u gradu. Ugovor su potpisali grad Ljubljana i konzorcijum koji čine kompanije GGE d.o.o. i Petrol d.d. Ovaj ugovor predstavlja najveće javno-privatno partnerstvo u Sloveniji u oblasti energetskih usluga i obezbediće potpunu ili delimičnu energetsku sanaciju 49 zgrada. Ukupna investicija iznosi 14.9 miliona evra.

Zahvaljujući javno-privatnom partnerstvu, a u skladu sa politikom u oblasti energetske efikasnosti, grad Ljubljana je započeo do sada najveći projekat energetske sanacije. Privatni partner, konzorcijum koji čine kompanije GGE i Petrol, investiraće u renoviranje 49 javnih zgrada sa ciljem da ih učine energetski efikasnim. 26 zgrada biće u potpunosti sanirano, a 23 delimično, uključujući i individualne mere za unapređenje efikasnosti. Među javnim zgradama nalaze se vrtići, osnovne škole, zdravstveni centri, kulturni i sportski objekti i administrativne zgrade.

Povodom potpisivanja ugovora, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković je izjavio: „Kada je reč o održivom razvoju, Ljubljana već predstavlja uzor mnogim svetskim gradovima i ponosan sam što ćemo od sada moći da budemo uzor i primer najbolje prakse kada je reć o energetskoj efikasnosti.“ Janković je dodao da će uštede koje grad Ljubljana ostvari kao rezultat sanacija biti alocirane na javne zgrade koje su predmet ugovora i njihove korisnike. „Ovo će služiti kao dodatna motivacija našim vrtićima, školama, zdravstvim ustanovama, sporskim centrima i njihovim zaposlenima, da edukuju mlade o značaju pametnog i efikasnog korišćenja energije.“

Luka Komazec, generalni direktor GGE kompanije, rekao je: „S obzirom da je ovo najveći projekat u oblasti energetskog ugovaranja u slovenačkim opštinama do sada, veoma smo ponosni što je grad Ljubljana odlučio da radi sa nama. Uz unapređenje energetske efikasnosti i uštede koje će se postići, ovaj projekat će takođe imati pozitivan uticaj na živote građana, a sigurno će biti i značajna podrška nastojanjima grada da zadrži imidž Zelene prestonice. Značajno će uticati i na lokalnu ekonomiju jer će u implementaciji ovog projekta učestvovati oko 100 izvođača radova. Za GGE, ovaj ambiciozan projekat u gradu u kome se nalazi sedište firme, služiće kao odlična referenca za naše poslove u čitavom regionu jugoistočne Evrope. Ekologija, ekonomija i edukacija su tri E koja definišu ovaj projekat u našim očima.“

GGE i Petrol će implementirati sledeće mere koje će za rezultat imati veću energetsku efikasnost, manju potrošnju energije i pozitivan uticaj na životnu sredinu:

  • Renoviranje sistema za klimatizaciju, grejanje i hlađenje,
  • Zamena unutrašnje rasvete sa efikasnijom,
  • Zamena postojećih sistema za grejanje sa sistemima koji koriste obnovljive izvore energije,
  • Zamena prozora i vrata
  • Renoviranje fasada
  • Izolacija krovova.

Sve ove mere kao rezultat imaće uštedu od 8,3 MWh električne energije godišnje uz smanjenje emisije CO ₂ od 2.956 tona godišnje.

Grad Ljubljana će odmah ostvariti uštede, a privatnom partneru će isplaćivati dogovoreni iznos tokom 15 godina koliko traje ugovor. Po isteku ugovora, grad Ljubljana će biti korisnik svih energetskih ušteda koje se ostvare. GGE i Petrol će takođe obezbediti upravljanje i održavanje celokupnom opremom i sistemima koji se budu instalirali kao deo projekta energetske sanacije. Konzorcijum obezbeđuje 50.1% sredstava,  a EU Kohezioni fond i grad Ljubljana će obezbediti ostatak investicije.

Najveći deo radova realizovaće se tokom leta, kada su zgrade koje su predmet rekonstukcije zatvorene ili manje posećene. Tehnička dokumentacija je pripremljena, a radovi bi trebalo da se završe do kraja 2017. godine.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti