Ljubljana – evropski zeleni glavni grad 2016.

european-green-capitalEvropski komesar za životnu sredinu gospodin Janez Potočnik, na ceremoniji u Kopenhagenu, prezentovao je nagradu za evropski zeleni glavni grad (The European Green Capital Award) – priznanje koje je Ljubljana dobila za porast svesti o zaštiti životne sredine među građanima, za održivu strategiju “Vision 2015”. Tačnije, Ljubljana je nagrađena za implementiranje urbanih zelenih mera i impresivnu mrežu transporta (saobraćaja).

Gospodin Potočnik je, kao građanin Ljubljane, izrazio zadovoljstvo i s ponosom čestitao na dostignućima u očuvanju životne sredine. On je istakao da su svi finalisti pokazali izuzetan kvalitet života i ekonomski rast, kao i prave životne primere poštovanja prirode.

12 gradova je konkurisalo, a finalisti su bili: Esen (Essen), Ljubljana, Najmegen (Nijmegen), Oslo i Umeo (Umeå).

The European Green Capital Award je godišnji događaj događaj koji promoviše i nagrađuje napore gradova i posvećenost usavršavanju urbane sredine. Nagrada se dodeljuje evropskom gradu koji je pokazao zavidan uspeh u postavljanju standarda očuvanja životne sredine i ambiciozne ciljeve za budući održivi razvoj. Cilj nagrade je stvarajnje gradova prijatnijim mestom za život i rad, a uručuje se gradu koji je postigao visoke standarde životne sredine; koji je posvećen unapređenju životne sredine i održivog razvoja i koji svojim napredkom može pozitivno da utiče na druge gradove.

Žiri u sastavu 12 eksperata je bio impresioniran implementacijom održive strategije Ljubljane (Vision 2025) koja prati integrisani pristup upravljanja životnom sredinom.

The Environmental Protection Programme, the Sustainable Mobility Plan, the Sustainable Energy Action Plan, the Electromobility Strategy – dokumenta su koja zajedno pomažu integrisanoj viziji grada.

U saopštenju žirija se kaže da je Ljubljana napravila značajan progres i promenu u saobraćaju, prelaskom na eko alternative, dajući prioritet pešacima, biciklistima i javnom prevozu; a budućnost saobraćaja u Ljubljani takođe obećava.

B.R.
S.J.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti