Dinamika rasta proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije do 2030.

solarna energijaSvest o važnosti korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine značajno je porasla poslednje decenije. Prema podacima iz 2005. godine samo 15 svetskih zemalja je imalo razrađenu politiku upotrebe obnovljivih izvora energije dok je danas taj broj porastao na 144 zemlje.

U realizaciji projekata koji za cilj imaju proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora prednjače Kina, Brazil, Kanada, SAD, i Nemačka. Udeo proizvodnje elektične energije iz obnovljivih izvora na svetskom nivou u 2013. godini iznosio je 22,1 procenata.

Na nivou Evrope prema podacima agencije “Blumberg Njuz Energi Fajnans” iz 2012. godine proizvodnja struje iz obnovljivih izvora je 40 procenata, dok bi do 2030. godine kao rezultat ulaganja 1000 miljardi dolara taj procenat trebalo da poraste na 60 posto. Smanjenjem korišćenja fosilnih goriva, prvenstveno uglja i nafte, dovelo i do smanjenja emisije ugljen dioksida iz energetskog sektora sa 1,3 miljarde tona na 564 miliona.

U Evropskoj uniji, Nemačka i Velika Britanija su zemlje koje raspolažu sa trećinom ukupnog kapaciteta obnovljivih vidova energije, a za njima slede Italija, sa značajnim postrojenjima koja koriste energiju vetra, zatim Francuska i Španija sa solarnim postrojenjima.

Na svetskom nivou do 2030. godine očekuje se izražen porast proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u azijsko-pacifičkom regionu, bliskoistočnom regionu, Americi i Africi.

V.A.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti