Kukuruz drugi izvozni artikal Srbije u 2020. godini

Kukuruz iz somborskog atara izvozi se na tržišta Bosne i Hercegovine, Makedonije, Grčke i Italije i kao izvozni artikal tražen je na evropskom tržištu.

Kukuruz  je ove godine drugi izvozni artikal Srbije, a po regionima, kada je reč o Vojvodini, kukuruz je izvozni artikal broj 2., rekli su za Radio Televiziju Vojvodine (RTV) u Regionalnoj privrednoj komori Sombor.

Ukupan izvoz kukuruza iz naše zemlje u 2020. godini veći je za oko 8% u odnosu na prošlu. Ova žitarica iz Zapadnobačkog okruga odlazi na strana tržišta, ali iako se za sada još uvek ne zna  ovogodišnja otkupna cena, veruje se da će biti na nivou prošlogodišnje.

Kukuruz ima značajan potencijal, jer osim što se direktno se izvozi, jedna od mogućnosti je i da se prerađuje, pa da se kao stočna hrana izvozi ili da se proizvodi kukuruzno brašno i da se tako izvozi na strana tržišta. Mogućnosti su razne“, rekao je Mihajlo Maćuš, koordinator industrije u Regionalnoj privrednoj komori Sombor.

Srbija je ove godine izvezla kukuruz u vrednosti 294 miliona evra, dok je samo u Zapadnobačkom okrugu ta cifra 12.5 miliona evra.

Prema istraživanjima Republičkog zavoda za statistiku, spoljnotrgovinska robna razmena u prvoj polovini godine bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 60,7 odsto ukupne razmene.

Naš drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od 100 miliona evra, koji je rezultat uglavnom izvoza: poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), električnih mašina i aparata, nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i pića.

Izvor: RTV

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti