Kredit od 72 miliona evra za uređenje deponije u Vinči

Foto-ilustracija: Unsplash (John Cameron)

Evropska banka za obnovu i razvoj saopštila je danas da će dati kredit od 72,25 miliona evra za izgradnju deponija i postrojenje za proizvodnju energije iz otpada u Vinči.

„Otpad koji se gomilao više od 40 godina na beogradskoj deponiji u Vinči biće očišćen, a na istom mestu biće izgrađeni novi objekti za upravljanje čvrstim otpadom zahvaljujući zajedničkom ulaganju međunarodnih kreditora“, navodi se u saopštenju.

Kredit EBRD-a deo je šireg finansijskog paketa u koji su uključeni i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i Austrijska razvojna banka (OeEB) sa zajmovima do 72,25 miliona evra, odnosno po 35 miliona evra.

Ukupnu investiciju realizovaće Beo Čista Energija, preduzeće za posebne namene koje je osnovalo globalno komunalno preduzeće SUEZ, japanski konglomerat ITOČU i „Marguerite Fund“, panevropski vlasnički fond koji investira u obnovljive izvore energije, energetiku i transport.

Te tri kompanije su 2017. godine sklopile 25-godišnje javno-privatno partnerstvo sa gradom Beogradom za izgradnju deponije i postrojenja u Vinči, prvu veliku investiciju u JPP-u za zaštitu životne sredine u regionu Zapadnog Balkana.

Investicija obuhvata izgradnju postrojenja za proizvodnju energije iz otpada, postrojenja za građevinski otpad (CDV), sanaciju, zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije i izgradnju nove deponije u skladu sa pravilima Evropske unije.

Postrojenje će imati kapacitet da obrađuje oko 510.000 tona kućnog otpada i oko 200.000 tona godišnje građevinskog otpada.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji koji je investirao više od pet milijardi evra u 250 projekata.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti