Kragujevačke školske bašte pune zdravlja

U holu Osnovne škole „Stanislav Sremčević“ prošlog petka je održana završna konferencija i sajam učeničkih produkata nastalih u okviru projekta Školske bašte pune zdravlja.

Foto: Grad Kragujevac

Reč je o projektu koji je u proteklih devet meseci sprovodio Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj – CEOOR u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD) koji je finansirala Evropska unija, a realizovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

„Ono što želimo kao lokalna samouprava da postignemo podržavanjem ovakvih i sličnih projekata je podizanje svesti naših sugrađana od najmlađeg uzrasta o tome koliko je bitno ozelenjavanje površina, pošumljavanje i očuvanje životne sredine.

O važnosti te teme govori nam i jedno od najvećih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji, a realizovanje projekta koji povezuju lokalnu zajednicu, javni i civilni sektor su pravi put“, rekao je Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika za unaređenje položaja mladih u lokalnoj samoupravi.

Foto: Grad Kragujevac

„Ovo je jedan od sedam projekta koji Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj realizuje tokom kalendarske godine, ali jedan od najboljih jer je tokom ovih meseci zasađeno mnogo drveća, biljaka a napravljeni su preparati od njih što znači da osim ekološke svesti razvija i preduzetničke sposobnosti učenika“, kaže Milan Gabarić, predsednik CEOOR-a.

Govoreći o projektu, Ana Đokić Ostojić, menadžer podsetila je da je projekat uključio četiri osnovne škole i to „Sveti Sava“, „Dragiša Mihailović“, „Natalija Nana Nedeljković“ i „Stanislav Sremčević“.

Škole su odabrane na osnovu procene stanja zelenih površina u njihovim dvorištima a okupio preko 120 učenika, njihovih roditelja i profesora.

U okviru projekta Školske bašte pune zdravlja realizovane su brojne aktivnosti i radionice sa ciljem podizanja ekološke svesti učenika petog razreda, roditelja i nastavnika uključenih u projekat.

Pored toga, zasađeni su drvoredi u školskim dvorištima, postavljeni mini staklenici i bašte sa lekovitim biljem.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti