Kostolac B3 je „odskočna daska“ za učešće CMEC-a u energetskim projektima

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić sastao se juče sa predstavnicima China Machinery Engineering Corporation (CMEC), povodom imenovanja novog predsednika kompanije, Hana Ksiaojuna (Han Xiaojun).

Foto: Vlada Republike Srbije

Antić je podvukao da prijateljstvo predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga čini osnov jačanja sveukupnih odnosa dveju zemalja a svaki njihov susret dodatno doprinosi podizanju ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Kine na najviši nivo.

On je istakao da kineske kompanije učestvuju u razvoju značajnih projekata u Srbiji, pre svega u realizaciji energetskih i infrastrukturnih, uključujući direktne kineske investicije u kompanije kao što su RTB Bor i Železara Smederevo.

Među najznačajnijim zajedničkim projektima koje Srbija razvija sa kineskim kompanijama je onaj u TE Kostolac, gde je realizovana prva faza, i u toku je izgradnja novog bloka B3, najvećeg energetskog projekta u Srbiji u poslednje tri decenije.

Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike daju punu podršku toj kompaniji, a Kostolac B3 je „odskočna daska“ za učešće CMEC-a u realizaciji budućih projekata u Srbiji, naglasio je Antić.

Han Ksiaojun je izrazio zahvalnost Vladi Srbije na podršci svemu što je do sada urađeno i ocenio da je završetak druge faze projekta zajednički prioritet.

Rekonstrukcija tima kompanije CMEC u Srbiji dala je vidljive rezultate i u tom smislu ostvaren je značajan napredak u izvršenju tehničkog dela.

Želimo da zajedničkim naporima uspostavimo zadatu dinamiku u realizaciji projekta, ocenio je Ksiaojun.

Ambasadorka NR Kine Čen Bo u Srbiji  je iskazala uverenje da će novi tim CMEC-a, uz podršku resornog ministarstva realizovati posao u skladu sa planiranom dinamikom.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti