Kostarika do 2021. zabranjuje korišćenje plastičnog otpada

Foto-ilustracija: Pixabay

Kostarika je zauzela odlučan stav protiv plastičnog otpada koji zagađuje naše okeane i ispunjava deponije. Naime, ova zemlja je odlučna da postane prva u svetu koja je u potpunosti zabranila plastiku za jednokratnu upotrebu. Ne radi se samo o zabrani plastičnih kesa ili boca vode. Kostarika će takođe eliminisati plastične viljuške, poklopce i čak miksere za kafu. I planiraju to da učine do 2021. godine.

Plastika je jedan od najvećih problema u životnoj sredini. Procenjuje se da će do 2050. godine u morima biti više plastike negto ribe. Kostarika svakodnevno proizvodi 4000 tona otpada, a čak 20 odsto ovog otpada nije adekvatno odloženo, već završava u rekama, na plažama i u šumama.

Kostarika je već preuzela veoma ambiciozne ekološke ciljeve. Ova zemlja planira da bude CO2 neutralna do 2021. godine, a takođe je posvećena obnavljanju šuma i zaštiti divljih životinja. Kako bi se odvojili od plastike za jednokratnu upotrebu, zemlja će koristiti javni i privatni sektor kako bi ostvarila pet planiranih akcija. Ova zemlja će ponuditi različite podsticaje i uslove za dobavljače, a pored ulaganja u istraživanje i razvoj, ona će raditi i na drugim inicijativama, zahvaljujući kojima će biti bliže svojim ciljevima.

Izvor: croenergo.eu

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti