Konferencija saradnje Srbije i Koreje u oblasti životne sredine

Foto: http://www.ekologija.gov.rs/
Foto: http://www.ekologija.gov.rs/

Konferencija „Međunarodna saradnja Srbija – Koreja, Ekološka delegacija i projekti prirodne sredine“ održana je juče u organizaciji Korejske agencije za trgovinu i ulaganja – KOTRA i Privredne komore Zelene Srbije.

Konferenciju, koja je održana u Beogradu, otvorili su ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Republike Koreje u Srbiji Deđong Ju, koji su naglasili široke mogućnosti i veliki značaj unapređenja saradnje dveju zemalja u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan je izrazio zainteresovanost i otvorenost Srbije za razvijanje saradnje sa stranim partnerima, i za zelene investicije iz razvijene i tehnološki napredne zemlje kao što je Republika Koreja, koje mogu približiti Srbiju evropskim i svetskim standardima.

– Svesni svih problema i devastacije životne sredine koji postoje u našoj zemlji, od zakopanog opasnog otpada kojeg otkrivamo, plastičnih kesa koje pronalazimo kraj reka, do ugrožavanja biodiverziteta, sve je to za nas razlog da stvari menjamo na bolje, izazov da se izborimo za zdraviju i čistiju Srbiju, rekao je Trivan.

On je naveo da su predstavnici Ministarstva u proteklih nekoliko meseci obišli opštine u Srbiji kako bi snimili stanje u zaštiti životne sredine u lokalnim sredinama, i sagledali njihove planove u ovoj oblasti.

Došli smo do preliminarnih rezultata, do podataka o pokrenutim i planiranim projektima, i mogućnostima opština za njihovu realizaciju, i sada smo u mogućnosti da sa zainteresovanim potencijalnim partnerima razgovaramo o konkretnim temama, istakao je on.

Ministar zaštite životne sredine je, naglašavajući da ova konferencija označava novo poglavlje u odnosima Srbije i Republike Koreje u oblasti zaštite životne sredine, izrazio svu otvorenost za konkretizaciju inicijativa za saradnju.
Srbija raspolaže sa velikim naučnim i stručnim potencijalom, kao i kvalitetnom radnom snagom, što je značajan kapacitet za razvijanje saradnje u oblasti zaštite životne sredine.

– Kompanije iz Republike Koreje koje u svojoj poslovnoj politici imaju ugrađenu brigu o zaštiti životne sredine dobrodošle su u Srbiji jer će nam pomoći da imamo bolju životnu sredinu i da se u Srbiji otvaraju nova radna mesta, zaključio je Trivan.

Gosti iz Republike Koreje izrazili su zainteresovanost za razmenu znanja i iskustava u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji.
Ambasador te zemlje istakao je da je degradacija životne sredine danas globalno pitanje, koje zahteva kompleksni odgovor u međunarodnim okvirima.

– Koreja je spremna do podeli svoja iskustva koje je do sada stekla u zaštiti životne sredine, a koja se tiču razvijenih tehnoloških rešenja u toj oblasti. Radujemo se svim vidovima saradnje sa Srbijom u oblasti ekologije, kao i razvoju bilateralne saradnje i budućim investicionim zelenim projektima, naglasio je Deđong Ju, ambasador Koreje.

Rad konferencije organizovan je kroz sesije, posvećene politici zaštite životne sredine u Srbiji i trenutnim potrebama tržišta, kao i upoznavanju sa tehnologijama zaštite životne sredine uključujući tretman obrade vode u Republici Koreji.

Povodom dolaska delegacije Republike Koreje, biće organizovani poslovni razgovori sa kompanijama iz oblasti zaštite životne sredine.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti