Konferencija o finansiranju projekata energetske efikasnosti sutra u Beogradu

beesJedan od najvažnijih poslovnih događaja u godini, pod nazivom „Biznis Energetske Efikasnosti U Srbiji – BEES 2013.“, konferencija o finansiranju projekata energetske efikasnosti u Srbiji biće održana 10. decembra u Sava centru u Beogradu, u organizaciji „Mass Media International“.

„BEES 2013.“ ima za cilj da lokalnim samoupravama predstavi održive modele za realizaciju projekata iz oblasti energetske efikasnosti kroz direktno povezivanje sa finansijskim institucijama i kompanijama koje na tržištu nude najoptimalnija komercijalna rešenja. Koncept saradnje je zasnovan po ugledu na zemlje u kojima je razvijenost ka energetskom odnosu na visokom nivou.

Očekuje se učešće od preko 500 učesnika, od predstavnika međunarodnih finansijskih institucija poput Svetske banke, EBRD, EIB, KfW, GIZ, IWO, JICA, USAIDE, UNDP, ASE, domaćih komercijalnih banaka, kompanija sa iskustvom u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora.

Na ovom biznis događaju, posetioci ce imati prilike da se upoznaju sa trenutno najjačim svetskim ponudjačima iz oblasti finansiranja energetske efikasnosti. Takođe, imaće mogućnost da realizuju kontakte u cilju konkretnih dogovora koje su u mogućnosti da ostvare uz podršku i saradnju ESCO kompanija iz EU i regiona, zainteresovanih za ugovaranje poslova iz oblasti energetske efikasnosti (EE) i obnovljivih izvora energija (OIE) u Republici Srbiji, prvenstveno spajanjem potencijalnih učesnika u implementaciji projekata iz EE, B2B ( biznis za biznis ) radionice izmedju institucija, agencija proizvodjača EE sistema i opreme / izvođača radova i lokalnih samouprava.

Dakle, BEES 2013 obezbeđuje uslove za konkretne dogovore tj. ugovore u vezi sa naknadnom realizacijom EE projekata.

Konferencija je prvenstveno namenjena potencijalnim partnerima:

  • opštinama i gradovima zainteresovanim za projekte EE i OIE,
  • međunarodnim i domaćim finansijskim institucijama sa iskustvom u finansiranju EE i OIE,
  • proizvođačima materijala, opreme i sistema u najnovijim tehnologijama iz domena EE i OIE,
  • izvođačima radova sa iskustvom u domenu EE i OIE po modelima EnSC i JPP,
  • izvođačima radova sa integrisanim rešenjima za povećanje energetske efikasnosti i smanjenja potrošnje energije (ESCO, EnSC, PPP),
  • organizacijama za međunarodnu saradnju i tehničku pomoć sa  iskustvom u pripremi i praćenju programa/projekata EE i OIE.

Akcenat konferencije je stavljen na konkretne mogućnosti za realizaciju projekata energetskih sanacija zgrada i pratećih tehničkih sistema u javnom sektoru, uključujući i javnu rasvetu.

Takođe, ovom prilikom Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine predstaviće program Budžetskog fonda energetske efikasnosti, čija implementacija je najavljena za januar 2014. godine.

N.M.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti