Konferencija: Nacionalni i EU programi – Podrška poslovanju MSP

Juče, 27. februara 2018. godine, u prostorijama Privredne komore Srbije (PKS) održana je konferencija pod nazivom Nacionalni i EU programi – Podrška poslovanju malih i srednjih preduzeća (MSP).

Foto: Energetski portal

Predstavnik PKS Marko Kovačević i prof. dr Viktor Nedović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije, održali su uvodna izlaganja. PKS aktivno učestvuje u realizaciji programa u okviru podrške malim i srednjim preduzećima. Gospodin Nedović istakao je da je budžet Inovacionog fonda za 2018. godinu povećan za čak 50 odsto, kao i da su prošle godine pokrenuti inovacioni vaučeri.

Katarina Aksentijević iz Razvojne agencije Srbije predstavila je programe podrške sektorima prerađivačke industrije za mikro, mala i srednja preduzeća. Nabrojala je uslove koje preduzeća moraju ispunjavati da bi se prijavila za program, kao i način trošenja dobijenih sredstava. Javni poziv je otvoren do utroška sredstava.

Predstavnica Fonda za razvoj Republike Srbije Dževida Ninkov upoznala je prisutne sa Programom podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2018. godini, kao i kreditima za početnike. Detaljna  uputstva za prijavu, kao i uslovi za korišćenje sredstava nalaze se na sajtu Fonda i sajtu Ministarstva privrede.

Osnovne principe i mere podrške IPARD bespovratnih sredstava za poljoprivredu prezentovao je Aleksandar Bogunović. On je posebno naglasio da sva gazdinstva koja konkurišu za IPARD moraju da poštuju sva navedena pravila i da poseduju sve neophodne upotrebne dozvole. Dodatni podsticaj u okviru ovog međunarodnog programa uživaju žene preduzetnice i mlađi od 40 godina. Promovisana je i mogućnost za ulaganje u sektor obnovljivih izvora energije za veća poljoprivredna gazdinstva.

Prekogranični program razmene preduzetnika – Erazmus za mlade preduzetnike predstavila je Jovana Stanojević iz PKS. Ona je navela sve prednosti i mogućnosti Erazmusa. Sve detaljne informacije mozete naći na sledećem linku: www.erasmus-entrepreneurs.eu.

Nataša Vujnović Sedlar, nacionalna kontakt osoba za EU projekte u okviru EEN mreže, predstavila je Horizont 2020 – Instrument za MSP. Njegov osnovni cilj je da podrži inovativna MSP kroz mehanizam koji je jednostavan i lak za prijavu. Ovaj evropski program zahteva prekograničnu, panevropsku saradnju i povezivanje, a njegovi rezultati pomeraju naučne i privredne domete na evropskom nivou. U okviru priče o Horizont-u, Eleonora Sergijević iz kompanije Swiftty, iz Beograda, je detaljno opisala proces kroz koji je njena kompanija prošla na putu do dobijanja sredstava iz ovog fonda.

Konferencija je bila otvorena za sve zainteresovane predstavnike malih i srednjih preduzeća i bila je odlična prilika da srpski preduzetnici saznaju na koji način mogu da konkurišu za sredstva iz nacionalnih i EU programa.

Ivana Kostić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti