KONČAR – Konsolidovani prihodi od prodaje porasli za 26,4 odsto

Foto: KONČAR

KONČAR, najveći hrvatski izvoznik i regionalni predvodnik u elektroenergetici, u trećem kvartalu je ostvario povećanje prihoda od prodaje proizvoda i usluga za 635,9 miliona kuna, što je za 26,4 odsto više u odnosu na isto razdoblje iz rekordne 2021. godine. Pritom je čak 61,1 odsto prihoda ostvareno na stranim tržištima, a istovremeno je zabeležen i rast novougovaranih poslova i porudžbina koji uliva optimizam i za predstojeći period. 

Uz odlične rezultate u komercijalnom delu poslovanja ostvareni su i dobri finansijski rezultati, pri čemu konsolidovana neto dobit KONČAREVIH društava iznosi 277,3 miliona kuna i veća je za 123,9 miliona kuna ili 80,7 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Uprkos nezapamćenim globalnim izazovima i neizvesnosti na svetskim tržištima, Grupa KONČAR treći kvartal 2022. godine je završila s vrlo dobrim poslovnim rezultatima, koji se prvenstveno manifestuju u povećanju prihoda, znatno povećanom broju novih porudžbi, većoj neto dobiti i ostvarenom EBITDA pokazatelju. 

Uključivanjem Dalekovoda prihodi od prodaje povećavaju se za 524,3 miliona kuna i iznose 3.562,7 miliona kuna. Nadalje, na domaćem tržištu KONČAREVA društva ostvarila su prihode u iznosu od 1.184,2 miliona kuna, što je 268,1 milionu kuna ili 29,3 odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok udeo domaćeg tržišta u ukupnim prihodima od prodaje proizvoda i usluga iznosi 38,9 odsto. 

Kada je reč o izvozu, okosnici poslovanja KONČARA, najznačajniji rezultati ostvareni su na tržištu Nemačke i to u iznosu od 332,7 miliona kuna, što u odnosu na uporedni period iz prethodne godine predstavlja rast od 40 miliona kuna. U Švedsku je izvezeno roba i usluga u iznosu od 238,8 miliona kuna, a u Austriju od 95,7 miliona kuna.

Na tržištu Evropske unije izvoz je povećan za 215,9 miliona kuna te ukupno iznosi 1.343,4 miliona kuna i predstavlja 72,1 odsto ukupno ostvarenog izvoza. U razdoblju januar – septembar 2022. godine ostvaren je i značajan rast ugovorenih poslova na stranim tržištima, čime su se stvorili uslovi za dalji rast izvoza u narednom periodu. Tačnije, ugovoreno je novih poslova u iznosu od 3.993 miliona kuna. Opseg ugovorenih i realizovanih poslova, book-to-bill ratio, i dalje je visok te iznosi 1,31, dok stanje ugovorenih poslova, backlog, na kraju septembra iznosi 5.955 miliona kuna i veće je za 946,4 miliona kuna ili 18,9 odsto od stanja na kraju 2021. godine. Pripajanjem Dalekovoda backlog se dodatno povećao za jednu milijardu kuna te za Grupu KONČAR ukupno iznosi 6.971,7 miliona kuna.

Konačno, EBITDA iznosi 373,7 miliona kuna i veća je za 144,8 miliona kuna u odnosu na dostignuća u prva tri kvartala 2021. godine. Pritom EBITDA marža iznosi 12,3 odsto, dok je u istom periodu prošle godine iznosila 9,5 odsto. Normalizovana EBITDA iznosi 219,5 miliona kuna i veća je za 26,2 miliona kuna od ostvarene u razdoblju 2021. godine. Normalizovana EBITDA marža iznosi 7,2 posto. Uključivanjem Dalekovoda EBITDA je povećana za 24,6 milijuna kuna i iznosi 398,3 milijuna kuna.

„Ostvareni rezultati nastavak su pozitivnog trenda poslovanja uprkos svim negativnim i složenim makroekonomskim uslovima koji prate poslovanje tri godine unazad. Rat u Ukrajini i ekonomske sankcije Rusiji nadovezali su se na još uvek prisutne poremećaje u lancima snabdevanja. U tako neizvesnom okruženju menadžment Grupe KONČAR morao je brzo da reaguje i organizuje što efikasnije poslovne aktivnosti kako bi mogli da apsorbuju takav ekstreman šok na poslovanje, nezabeležen u poslednjih nekoliko decenija. Rast novougovorenih poslova i stanje narudžbi pokazatelji su koji nam ulivaju optimizam da ćemo i u narednom periodu ostvariti dobre rezultate. Zato, iako u uslovima znatno suženih mogućnosti prognoziranja, očekujemo da će KONČAR poslovnu godinu završiti u skladu s planiranim rezultatima. Za narednu godinu prioritet je da zadržimo fokus na izvozu i trendu rasta poslovanja uz povećanje profitabilnosti i da nastavimo sa značajnijim investicionim ciklusom započetim ove godine“, naglašava mr. sc. Gordan Kolak, predsednik Uprave KONČARA.

Izvor: KONČAR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti