Koliki je značaj medija u razvijanju ekološke svesti?

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan posetio je danas Radio-televiziju Vojvodine (RTV) i sa rukovodstvom, urednicima i novinarima razgovarao o značaju medija u procesu razvoja ekološke svesti našeg društva i o saradnji na podršci komunikaciji i inicijativama kojima se unapređuje i valorizuje životna sredina.

U razgovoru sa generalnim direktorom RTV-a Miodragom Koprivicom i glavnim urednicima i novinarima ministar je ukazao da nijedna institucija, organizacija, zajednica ili pojedinac ne mogu uspeti u oblasti životne sredine ukoliko deluju sami.

„Nećemo uspeti da sačuvamo i unapredimo životnu sredinu bez pomoći medija, civilnog društva i građana. Mediji imaju posebno važnu ulogu u podizanju ekološke svesti, ekološke kulture, razumevanja i odgovornosti čitavog društva prema stanju životne sredine“, rekao je Trivan, ukazujući na to da se mera civilizovanosti jednog društva iskazuje odnosom prema životnoj sredini.

„Različitost i brojnost nacionalnih zajednica koje žive na prostoru Vojvodine i njihove etno-kulture su jedinstveno bogatstvo i komparativna prednost Srbije. Mediji koji to znaju, a novinari i urednici pokrajinskog javnog servisa, koji tome svedoče svojim programskim sadržajem, pravovremenim objektivnim, i istinitim informisanjem, imaju važnu misiju u stvaranju ekološki zdravog društva“ , ukazao je ministar Trivan.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

„Vojvodina je važan deo realizacije investicionog plana Srbije. Dobra saradnja Republičke i Pokrajinske Vlade u rešavanju ekoloških problema, uz podršku Evropske unije, su dragoceni preduslovi koji ohrabruju da smo na dobrom putu da obezbedimo zdravu životnu sredinu za naše građane“, podvukao je ministar. On je naveo da je u planu čitav niz projekata za preradu otpadnih voda sa linijama mulja, za koje će u pripremi projektno-tehničke dokumentacije u opštinama opredeliti 500 miliona evra iz sredstava EU. Ministar je ukazao na prioritetne oblasti u zaštiti životne sredine i na aktivnosti u rešavanju pitanja otpada i otpadnih voda, zagađenja vazduha, problema buke. Govoreći o klimatskim promenama, ministar je ukazao na važnost pošumljavanja i naveo da je pošumljenost Vojvodine samo 6 do 7 odsto, što je nedovoljno. Šuma je, kako je kazao Trivan, fabrika koja apsorbuje efekte staklene bašte i proizvodi kiseonik. Ministar je odgovarajući na pitanja novinara o rešavanju problema zagađenog vazduha ukazao da je to problem koji se dugoročno rešava i koji traži finansijska ulaganja i ovom prilikom pozvao opštine koje to nisu pod hitno izrade dugoročne i kratkoročne planove za rešavanje zagađenja u svojim lokalnim samoupravama.

Generalni direktor RTV Vojvodina Miodrag Koprivica je informisao ministra Trivana o radu RTV, programskim sadržajima i o misiji te medijske kuće da se razvije i bude centar informisanja Podunavskih zemalja. On je sa ministrom obišao završne radove na na novoj zgradi, koja se uz finansijsku podršku Vlade Srbije, Pokrajinske Vlade i Grada Novog Sada podiže na mestu gde je pre 19 godina u NATO bombardovanju srušena tadašnja zgrada RTV.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti