Koje namirnice sadrže najviše pesticida?

Ekološka radna grupa (EWG) svake godine objavljuje listu namirnica koje sadrže najviše pesticida, a ove godine prva tri mesta na listi zauzimaju jagode, spanać i kelj.

Foto: Pixabay

Lista je sastavljena na osnovu rezultata testiranja na pesticide koji su pokazali da više od 92 posto normalno uzgojenog kelja ima bar dva ostatka pesticida nakon pranja, a neki su sadržavali čak 18.

U izveštaju je navedeno i da su kelj i spanać sadržavala 10 do 80 posto više ostataka pesticida nego bilo koje drugo voće ili povrće.

„Iznenađeni smo što kelj sadrži toliko pesticida, ali rezultati ovog istraživanja su nedvosmisleni“, rekao je toksikolog Ekološke radne grupe Alexis Temkin.

Na listi namirnica koje sadrže najviše pesticida su i nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, paradajz, celer i krompir.

Na listi najmanje zagađenih namirnica su avokado, slatki kukuruz, ananas, smrznuti grašak, luk, papaja, patlidžan, šparoge, kivi, kupus, karfiol, tikvice, brokoli, pečurke i dinja.

Pesticidi pomažu u zaštiti useva od insekata, korova i infekcija, ali istraživanja su pokazala povezanost između izlaganja pesticidima i zdravstvenih komplikacija.

Istraživanje je takođe pokazalo da organski proizvodi imaju manje ostataka pesticida od konvencionalno uzgojenih.

U izveštaju je navedeno da bi potrošači trebali kupiti organske proizvode kad god je to moguće, međutim istraživači ističu da to ne znači da ljudi koji sebi ne mogu priuštiti organski porizvedeno voće i povrće ne trebaju nikako konzumirati ove namirnice.

„Zdravstvene prednosti ishrane bogate voćem i povrćem nadmašuju rizike izloženosti pesticidima“, poručila je analitičarka Ekološke radne grupe Carla Burns.

Izvor: Klix.ba

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti