Kogeneracija na biomasu od 5 MWe svečano otvorena u hrvatskom gradu Slatina

Resalta, kompanija za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, je obeležila ove nedelje svečano otvaranje kogeneracije na biomasu u hrvatskom gradu Slatina. Postrojenje od 5 MWe je jedno od većih projekata obnovljive energije u tom delu zemlje i proizvodi dovoljno električne energije za napajanje 500 domaćinstava.

Foto: Resalta

Resalta je kompanija sa sedištem u Ljubljani, prisutna u osam zemalja širom regiona. Njena delatnost se deli na projekte energetske efikasnosti i veće projekte obnovljivih izvora energije kao što je kogeneracija u Slatini, prvi Resaltin takav projekat u Hrvatskoj.

U kogeneraciju je investirano 24 miliona evra. Građevinski radovi započeli su u septembru 2017. godine a postrojenje je pušteno u pogon krajem 2018. godine. Postrojenje sa parnim kotlom, koji korist drvna sečka, sa parnom turbinom i generatorom, proizvodi električnu i toplotnu energiju. Sušara u okviru postrojenja se koristi za sušenje biomase i omogućava maksimizaciju efikasnosti kogeneracije.

Foto: Resalta

Električni kapacitet iznosi 5 MW, dok toplotni kapacitet je čak 12 MW te će postrojenje proizvoditi pored 40 GWh električne energije godišnje i 96 GWh toplotne energije. Proizvođač kotla je hrvatska tvrtka Đuro Đaković TEP iz Slavonskog Broda. Hrvatski operator tržišta električne energije (HROTE) potpisao je ugovor o kupovini proizvedene električne energije na 14 godina.

Ovo postrojenje je primer uspešnog razvoja OIE u Hrvatskoj, posebno u Viroviticko-Podravskoj županiji. Novoizgrađeno kogenerativno postrojenje zapošljava 13 radnika sa teritorije Slatine i jedno je od prvih objekata u novoj industrijskoj zoni Trnovača.

Svečano otvaranje je održano 5. juna u Slatini, u prisustvu Virovitičko-Podravskog župana Igora Androvića i gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića.

“Projekat ‘Slatina’ ima najbolju raspoloživu tehnološku opremu sa najvišim nivoom energetske efikasnosti i najnižim emisijama gasova sa efektom staklene bašte. Resalta kao lider u ESCO uslugama u jugoistočnoj Evropi planira sve više da investira u postrojenja na biomasu i obnovljive izvore energije, što je prirodan korak za našu kompaniju koja je u potpunosti orijentisana na uštedu energije i ulaganje u projekte čiste energije. Vrlo smo ponosni na saradnju s opštinom Slatina i Županijom, i na podršku koju su pružili ovom projektu, kao i na odličnu saradnju sa Đuro Đakovićem,  koji su zajedno omogućili da prvo ovakvo postrojenje izgradimo baš u Hrvatskoj”, rekao je Marko Podlesek, Resaltin direktor za obnovljive izvore energije.

Foto: Resalta

Resalta je vodeća kompanija za energetske usluge u jugoistočnoj Evropi. Nudi rešenja klijentima iz privatnog i javnog sektora po ESCO modelu, dakle po principu ključ u ruke: za svaki projekat energetske efikasnosti, Resalta nudi celokupnu uslugu od energetskog pregleda do projektovanja, implementacije, održavanja i finansiranja.

Klijenti otplaćuju Resaltinu investiciju od ostvarenih ušteda, a Resalta snosi sve rizike, tehnološke i finansijske. Sa timom stručnjaka iz inžinjeringa, finansija, implementacije i drugih polja, Resalta je uspešno izvela više od 180 projekata za preko 120 zavodoljnih klijenata, među kojima su Grad Ljubljana, Gorenje, Atlantik Grupa, Mercator, Grad Novigrad, i mnogi drugi. Pored projekata energetske efikasnosti, Resalta razvija i projekte obnovljivih izvora energije kao što su postrojenja na biomasu i fotovoltaici.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti