Klimatski razgovori: Koja je veza između klimatskih promena, zagađenosti vazduha, zdravlja stanovništva i energetskog sektora u Srbiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu će u ponedeljak, 18. septembra, u 18 časova organizovati tribinu „Klimatski razgovori“ u Kulturnom centru GRAD, na kojoj će biti eminentni stručnjaci razmotriti brojna aktuelna pitanja iz oblasti borbe protiv klimatskih promena u Srbiji. Ulaz na događaj je slobodan, a svi građani zainteresovani za temu odnosa klimatskih promena, zdravlja stanovništva i energetskog sektora dobrodošli su da se pridruže učesnicima tribine.

Na otvaranju događaja prisutne će pozdraviti Kristijan Šiling, šef Odseka za međunarodnu saradnju Ambasade Savezne Republike Nemačke, nakon čega će uslediti dve panel diskusije. Prva od njih biće posvećena odnosu klimatskih promena i zdravlja stanovništva, a neka od pitanja o kojima će panelisti razgovarati su zašto se mnoge bolesti današnjice povezuju sa lošim kvalitetom vazduha, te kako uz pomoć veštačke inteligencije možemo dobiti informacije o kvalitetu vazduha na globalnom nivou. O ovim temama diskutovaće dr Andreja Stojić, profesor na Univerzitetu Singidunum i stručni saradnik na Institutu za fiziku, Dejan Lekić, autor platforme i aplikacija xEco – Ekstremna ekologija, dr Elizabet Paunović, penzionisana direktorka Evropskog centra za životnu sredinu i zdravlje SZO, Jasminka Young, suosnivačica i programska direktorka RES fondacije i Ognjan Pantić, programski menadžer za oblast Energija, klima i životna sredina u Beogradskoj otvorenoj školi.

Druga panel diskusija fokusiraće se na uticaj energetskog sektora na klimatske promene, a panelisti će prisutnima pružiti detaljniji uvid u proces energetske tranzicije u Srbiji i važnost Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana, te na koji način i u kojoj meri energetski sektor u Srbiji doprinosi posledicama klimatskih promena. O ovim temama razgovaraće Maja Vukadinović, pomoćnica ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike, Sektor za energetsku efikasnost i klimatske promene, Dejan Stojadinović, ekspert za energetiku, dr Davor Končalović, vanredni profesor na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu i član energetske zadruge Elektropionir, Mirjana Jovanović, programska menadžerka za oblast Energija, klima i životna sredina u Beogradskoj otvorenoj školi, Miodrag Gluščević, programski direktor za urbani razvoj, životnu sredinu i komunalne delatnosti u Stalnoj konferencija gradova i opština i Hristina Vojvodić, pravna savetnica u RERI-ju.

Ovim događajem Ambasada Savezne Republike Nemačke u Beogradu želi da pruži aktivan doprinos međusektorskom povezivanju u pronalaženju odgovora na kompleksan izazov klimatskih promena. U tom procesu učešće građana predstavlja važnu komponentu, pa je ova tribina za njih događaj na kom iz prve ruke mogu dobiti aktuelne informacije i mišljenja stručnjaka, dok će, s druge strane, imati priliku da se priključe diskusiji u segmentu predviđenom za pitanja publike.

Izvor: EXECUTIVE GROUP

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti