Kineska kompanija CMEC zainteresovana za izgradnju termoelektrane u Novom Sadu

cmec gespak.com.pk

Predstavnici kineske kompanije „China Machinery Engineering Corporation“ (CMEC) izjavili su da su zainteresovani za izgradnju termoelektrane u Novom Sadu. Predstavnik ove korporacije gospodin Žang Čun istakao je da je Kina zainteresovana za investicije u Srbiju, pogotovo u sektor energetike. On je podsetio da je 2011. godine potpisan ugovor za realizaciju prve faze TE „Kostolac“ i izrazio zadovoljstvo zbog nedavno potpisanog sporazuma za drugu fazu ovog projekta.

Predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić dodao je da su kineske kompanije veoma brze kada je reč o izvođenju infrastrukturnih projekata, kao i da bi zajedno sa srpskim firmama mogle pronaći zajednički interes ulaganjem i u proizvodnju.

Podsetimo, u sredu 17. decembra 2014. godine potpisan je sporazum između Kine i Srbije o zajmu za drugu fazu projekta TE „Kostolac B“ u vrednosti od 608 miliona dolara. Zajam je uzet na 20 godina, sa 7 godina grejs perioda i kamatom od 2,5 odsto. Ratifikacija ovog sporazuma između Kine i Srbije očekuje se u januaru 2015. godine, a nakon toga počeće se sa realizacijom projekta.

Termoelektrana „Kostolac B3“ imaće snagu od 350MW, a za njenu realizaciju predviđeno je 58 meseci. Sporazumom je predviđeno i proširenje kapaciteta kopa „Drmno“ sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje, što bi trebalo da bude završeno za 47 meseci.

Sandra Jovićević

foto: gespak.com.pk

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti