Kina ulaže i u obnovljive izvore energije

slika.ashxU dnevnom listu Danas, objavljen je tekst i detaljna analiza saradnje Kine sa zemljama Istočne i Centralne Evrope, te je poseban osvrt dat na obnovljive izvore energije i energetiku. Kineski mediji analiziraju rezultate posete predsednika Kine Srbiji i zemljama u okruženju, pa donose informacije o investicijama koje su do sada realizovane. Samo u 2015. trgovinska razmena najmnogoljudnije zemlje sveta sa Evropskom unijom dostigla je 533 milijarde dolara Hebei grupa je postala vlasnik čeličane u Smederevu, a Huaji vind enerdži je otvorila regionalno sedište u Beogradu.

U avgustu 2014. je Kineska Geđuba Grupa potpisala ugovor o projektovanju, pripremi i izgradnji postrojenja od 450 megavata u termoelektrani u Tuzli, u Bosni i Hercegovini. Krajem 2015, rumunska Nuklearelektrika, državna kompanija zadužena za nuklearnu energiju i Opšta kineska kompanija za nuklearnu energiju potpisali su sporazum o razumevanju o razvoju, izgradnji i puštanju u rad 3. i 4. jedinice nuklearne elektrane Černavoda. To je do sada najveći projekat o saradnji između Kine i zemalja CIE (Centralne i Istočne Evrope), navode pekinški mediji i podsećaju da je u maju 2016. vlada Rumunije proglasila taj projekat prioritetnim za zemlju.

Dok se ti veliki projekti realizaciju, novi napredak beleži pragmatična saradnja između Kine i zemalja CIE. Tu je na prvom mestu, Hebei grupa za gvožđe i čelik postala vlasnik čeličane u Smederevu. Huaji vind enerdži je, pak, otvorila regionalno sedište u Beogradu, označavajući zvaničan ulazak na tržište obnovljive energije, u ovom slučaju vetra, u Srbiji i na Balkanu.

Izvor: danas.rs

V.V.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti