Kina i Srbija sarađuju u oblasti upravljanja vodama

Delegacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sastala se prošle subote sa delegacijom Kine koju je predvodio zamenik ministra vodnih resursa Lu Guihiu povodom predstavljanja projekta za unapređenje vodoprivrede, podizanja kvaliteta upravljanja vodama i vodosnabdevanja Srbije.

Foto: JP Srbijavode

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boban Kostić rekao je novinarima posle sastanka u zgradi JVP „Srbijavode“ da je poseta delegacije Kine u sklopu saradnje dve zemlje u okviru kineske inicijative „Pojas i put“.

„Sastanak se odnosio na probleme u oblasti voda sa kojima se suočavaju Kina i Srbija“, rekao je Kostić i naveo da je sastanak bio konstruktivan i kvalitetan.

Generalni direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović rekao je da su na sastanku definisani mogući vidove saradnje i pomoći Kine u savladavanju problema vezanih za sektor voda u Srbiji.

„Definisali smo četiri osnovne tačke saradnje Kine i Srbije u oblasti voda“, kaže Puzović.

Objasnio je da se pomoć odnosi na pripremu i izradu tehničke dokumentacije u izgradnji zaštitnih sistema za odbranu od poplava.

Druga tema je, kaže, razvoj navodnjavanja u Srbiji i iskustva i znanja koja može da prenese Kina kao ogromna zemlja koja se, dodaje, suočava sa mnogo većim problemima od Srbije.

Treći vid pomoći je, navodi, u pripremi mapa vezanih za eroziju i bujice, a četvrti, razvoj vodoprivrednog informacionog sistema i sistema rane najave.

Izvor: Tanjug

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti