Kese koje čine Beograd lepšim mestom za život

Foto: JKP Gradska čistoća

Poslednjih meseci sve više ljudi umesto plastičnih kesa sa sobom u radnju nosi platneni ceger i tako pomaže zaštiti životne sredine. Nije mali broj ni onih koji žele da daju i veći doprinos, pa su se našoj redakciji obratili u želji da saznaju kako bi mogli da se uključe u program reciklaže.

Jedan od programa koji vodi Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća“ dugi niz godina sprovodi se pod nazivom  „Eko-kesa za čistiji grad“ a njegov cilje je da građanima omogući da što više otpada, koji je moguće reciklirati, stave u proces reciklaže.

Prijava za učešće u programu je vrlo jednostavna – dovoljno je da odete  u pogon „Gradske čistoće“ na opštini na kojoj živite u periodu od 6 sati ujutru do 13:30 sati i da ponesete račun Infostana sa sobom. Kada se jednom prijavite ne morate ponavljati čitav proces iz godine u godinu jer se prijava automatski obnavlja i ostaje trajno  zabeležena.

Više od 15.000 beogradskih domaćinstava je već uzelo učešće u ovoj akciji.

U akciji učestvuje svih deset beogradskih opština (Novi Beograd, Zemun, Čukarica, Savski venac, Rakovica, Vračar , Zvezdara, Stari grad, Voždovac i Palilula) koje su u nadležnosti preduzeća.

Građani su dužni da iznesu eko-kese do 10 časova (uveče) ispred svojih domova u terminima u kojima se prikupljaju „eko-kese“ u trećoj smeni, odnosno u prvoj smeni do 06:30 časova.  Važno je napomenuti da jedinstveni bar kod koji dobijete u pogonu, nalepite na svaku kesu pojedinačno.

Raspored skupljanja kesa je sledeći:

Foto: JKP Gradska čistoća

-GO Novi Beograd i GO Voždovac ponedeljak (treća smena – Pinosava, Beli potok, Ripanj, Jajinci)
-GO Zemun utorak (treća smena)
-GO Čukarica sreda (treća smena)
-GO Savski venac i Rakovica  četvrtak (treća smena)
-GO Vračar i Zvezdara petak (treća smena)
-GO Stari grad i Palilula subota ( prva smena, centralni deo)
-GO Voždovac i Palilula nedelja (prva smena, Palilula leva obala: Borča, Ovča, Кrnjača), ( treća smena – Voždovac centralni deo)

Kesa od 120 litara dovoljna je za odlaganje reciklabilnog otpada za jednu sedmicu, pa ste tako sa 24 kese snabdeveni tokom perioda od šest meseci.

Šta se odlaže u „Eko-kese“?

-Papir: kartonske kutije (bez lepljive trake, plastike i stiropora), braon karton (bez lepljive trake), kartonske kese, sveske, novine, časopisi, koverte, tetrapak kutije od sokova i mlečnih proizvoda
MET ambalaža: aluminijumske limenke od pića
PET ambalaža: providne plastične boce od napitaka, providne boce od jestivog ulja i zatvarači

Šta se ne odlaže u „Eko-kese“?

-Indigo papir, fotografije i foto papir, nauljeni i prljavi papir
-Ubrusi, papirne maramice i toalet papir
-Ispražnjene konzerve od mesnih proizvoda, voća i povrća, metalne tube, alat, žica, čelične trake, metalni zatvarači,  dozeri ili spej doze od boja i lakova
– PS čaše od pića ili od jogurta, penasti PS (stiropor), bezbojna čista folija od LDPE, ostale vrste plastike ili mešane plastike
-Neprovidne boce od sredstava za ličnu i kućnu higijenu

Nakon što „Gradska čistoća“ sakupi kese, one se odvoze na „Pogon za prikupljanje i promet sekundarnih sirovina“ u Višnjičkoj ulici.

Cilj ovog ambicioznog projekta je pozitivan uticaj na sve Beograđane u vidu doprinosa očuvanju prirodnih resursa i zaštiti životne sredine, ali i ideja da se poveća količina otpada koji se reciklira čime može ujedno da se smanji količina otpada na deponiji u Vinči.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ukoliko mesečno iznesete četiri popunjene „Eko-kese“ ostvarujete pravo na 20 odsto popusta na uslugu odnošenja smeća sa uplatnice Infostana. Zato je važno zalepiti bar kodove, jer se uz pomoć njih prati količina kesa u koje ste pravilno odložili otpad.

Marija Milošević iz „Gradske čistoće“ nam je rekla da se akcija svake godine uspešno sprovodi i uz veliko odobravanje građana prestonice, i da zaposlenima ovog preduzeća jedini problem predstavljaju „sekundarci“ (sakupljači sekundarnih sirovina) koji znaju kada su termini skupljanja otpada pa često odnose kese, pre nego što do radnici „Gradske čistoće“ dođu do njih. Nažalost, rešenje za taj problem nije u njihovoj nadležnosti.

Opština Vračar je imala simpatičnu i korisnu akciju u sklopu projekta „Eko patrola“ kada je postavljala eko-holdere sa biorazgradivim kesama da bi građani imali olakšan pristup kesama za odlaganje izmeta kućnih ljubimaca.

Ukoliko imate neke nedoumice ili pitanja vezana za akciju „Eko-kesa za čistiji grad“, možete pozvati broj Info centra „Gradske čistoće“  – 011/3314002, svakog radnog dana od 7 do 15 časova.

Reciklirajte i učinimo zajedno grad čistijim i lepšim!

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti