Kaškaiš – pametan grad za dobar život

Foto-ilustracija: Pixabay

Dobra muzika, ukusna hrana, bogata istorija i promenljivo vreme, ali zemlja koju morate obići, kratak je opis Portugala, destinacije koji mnogi od nas žele da posete. Lisabon je glavni grad ove države, ujedno i najveći, ali i jedan od najstarijih gradova na svetu. 

I zaista prelepo mesto koje oduzima dah, neću puno o njemu, jer je želim da pišem o gradu koji se nalazi na tridesetak kilometara od Lisabona – Kaškaiš. Za mnoge samo jedno od letovališta u ovoj zemlji, dok je za druge jedan od pametnih gradova i to zbog inovativnih rešenja, novih tehnologija, ali i ono što je najvažnije, zbog kvaliteta života ljudi koji tamo žive.

Za mnoge podatak da ovaj grad ima više od 300 sunčanih dana godišnje dovoljan je za pomisao kakav kvalitet života imaju stanovnici, ali gradska vlast smatra da su veoma socijalno odgovorni.

Migel Pinto Lus, zamenik gradonačelnika Kaškaiša, koji je razgovarao sa novinarima iz Srbije koji su boravili u poseti Portugalu u okviru projekta Puls Evrope Medijske posete EU ponosno ističe da “turizam nije glavni cilj, već učiniti grad najboljim za život“.

Kako kaže to postižu pomoću dobrih škola, zdravstva koje gotovo savršeno fukcioniše, bezbednost je na visokom nivou, ali tu je i upotreba novih tehnologija. Ono čime se gradske vlasti mogu pohvaliti jeste da je javni prevoz besplatan, a svi koji žele mogu bez ikakvog plaćanja da iznajme bicikl, trotinet. 

Foto-ilustracija: Pixabay

“Lečenje je besplatno, kao i dostava lekova, ukoliko je to potrebno. Model “pomoći svima” je javna politika u poslednje dve decenije”, kaže Migel Pinto Lus i ponosno ističe da imaju najbolje fakultete u zemlji. 

Kako bi sve savršeno fukcionisalo u ovom gradu neophodna je tehnologija, a sve “odlično radi”, zahvaljujući komandom centru. 

U ovu “bazu” pristižu svi podaci, te se iz njega upravlja celim gradom, od javnog osvetljenja, saobraćaja, komunalnih službi, pa i postupanjima u kriznim situacijama. 

Činjenica je da ovaj pametni grad izuzetno posvećen tome da ispuni sve zacrtane zelene ciljeve. Ponosno ističu odličan sistem cirkularne ekonomije koji se primenjuje u upravljanju otpadom. Prikupljeni otpad spaljuju i iz njega dobijaju vodonik koji koriste kao gorivo za gradske autobuse, a aktivni ugljenik koriste kao đubrivo za poljoprivredno zemljište. Voće i povrće uzgajano na ovom poljoprivrednom zemljištu koristi se u školskim kuhinjama i kantinama i time se krug cirkularne ekonomije zatvara. 

Grad godišnje poseti više od milion turista, što donosi i ogroman priliv sredstava. Zahvaljujući “pametnom” načinu upravljanju gradom, resursi se na adekvatan i dobar način koriste. 

Kaškaiš dobar primer pametnog garad i odličan pokazatelj za to kako bi neki gradovi u Srbiji u budućnosti mogli da izgledaju.

Nevena Đukić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti