Karibi ciljaju da postanu prva „pametna klimatska zona” na svetu

Foto: pixabay

Osnivač Virdžin grupe Ričard Branson i olimpijski prvak Jusejn Bolt podržali su ambicije Kariba da postanu prva „klimatski pametna“ zona u svetu.

Ovaj sportista pomogao je osnivanje programa “Caribbean Climate-Smart Accelerator“ na Jamajci, koalicije 26 zemalja i više od 40 partnera iz privatnog i javnog sektora. Najavljena je i godišnja nagrada od 50 000$ koja će biti dodeljena državi koja napravi najveći pomak ka čistim i održivim Karibima.

Ova inicijativa za cilj ima da pospeši programe iz oblasti klimatskih promena u regionu i ulaže u obnovljive izvore energije, osnivanje održivih gradova, čiste okeane i transport.
Svetska banka i Inter-američka banka za razvoj (IDB) su se već obavezale da tri godine ulažu po milion dolara na godišnjem nivou kako bi pomogli osnivanju i razvijanju ovog programa.

Anonimni preduzetnik ulaže 2 miliona dolara kako bi podržao napore vlade u zaštiti okeana u Belizeu i podržao preduzetnike koji nude rešenja za zaštitu okeana u Karibima.

Premijer Jamajke Endru Holnes izjavio je: “Biti klimatski pametan znači staviti ljude Kariba u centar donošenja svih odluka, kako bismo ih zaštitili od izazova klimatskih promena. Ovaj program će takođe podstići otvaranje radnih mesta, socijalnu inkluziju i ekonomski rast. Stvaranju održivog društva svedočićemo samo kada internacionalna zajednica i privatni sektor počnu da sarađuju u prevazilaženju prepreka i ulaganju koje je od koristi za sve.”

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti