Kapitalni remont bloka A4 u Termoelektrani „Nikola Tesla A“ (TENT) završen u rekordnom roku

 

Foto: Elektroprivreda Srbije
Foto: Elektroprivreda Srbije

Kapitalni remont bloka A4 u TermoelektraniNikola Tesla A“ (TENT) je završen, čime je snaga tog bloka povećana na 332 megavata, produžen radni vek na naredne četiri decenije, unapređena energetska efikasnost i zaštita životne sredine.

Završetku remonta nedavno su prisustvovali Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike i Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, koji su istakli da je reč o investiciji vrednoj 53,5 miliona evra, a da su sredstva obezbeđena iz budžeta EPS-a.

Antić je čestitao EPS-u na remontu koji je završen u predviđenom roku i dodao da je reč o veoma važnom projektu, kako za EPS tako i za energetski sistem Srbije.

– Ovim kapitalnim remontom, dobili smo novi blok A4 koji ulazi u novi život u nove četiri decenije. Nova, veća snaga tog bloka, bez ikakve sumnje, značajno će uticati na ukupnu proizvodnju električne energije u Srbiji, rekao je Antić.

On je objasnio da je na tom projektu radilo više od 40 kompanija, a da je u pojedinim fazama bilo angažovano više i od 1.500 zaposlenih. To je dokaz da je proces bio dobro organizovan što je dovelo da se završi u roku.

Ministar Antić je naglasio da se Srbija nalazi u velikom investicionom ciklusu, te da se trenutno u našoj zemlji odvijaju projekti u vrednosti više od tri milijarde evra.

Milorad Grčić je rekao da je završen kapitalni remont bloka A4 završen za manje od pet meseci i u rekordnom roku.

Revitalizacijom ovog bloka završili smo revitalizaciju četiri velika bloka u TENT-u A, rekao je Grčić i dodao da su ostali blokovi A1 i A2, to su manji i najstariji blokovi koji rade skoro punih pet decenija. Ti blokovi su u nekoj prethodnoj strategiji EPS-a bili predviđeni za gašenje, ali je strategija promenjena i uz podršku Vlade Republike Srbije blokovi A1 i A2 biće „Vraćeni u život“. Trenutno završavamo neophodne projekte za revitalizaciju ta dva bloka i najkasnije do kraja godine biće raspisan tender za njihovu kompletnu revitalizaciju.

Kako je objasnio Grčić, kada se završi remont blokova A1 i A2 oni će imati snagu više od 400 megavata i radni vek najmanje 40 do 50 godina. Remont tih blokova, čija je vrednost 200 miliona evra, biće finansirani sredstvima EPS-a.

Poslednji kapitalni remont bloka A4 urađen je 2007. godine i obezbedio je stabilan rad bloka proteklih 11 godina. Blok A4 je prvi put sinhronizovan na mrežu 8. juna 1978. godine i ove godine obeležava 40 godina rada.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti