Kanađani i Brazilci istražuju rudna bogatstva Timočke krajine

Mundoro, kanadska kompanija koja se bavi eksploatacijom rudnih bogatstva, je sa podružnicom brazilskog metalskog giganta Valeom (Vale) potpisala ugovor o zajedničkom istraživanju potencijala nalazišta bakra i zlata u Timočkoj krajini, za koje će izdvojiti do 45 miliona dolara (oko 41 milion evra). Dva preduzeća će za tu namenu u budućnosti osnovati zajedničko pravno lice u našoj zemlji.

Foto: Nenad Stojanović

„Mundoro je zadovoljan što može da poželi dobrodošlicu Valeu kao svom poslednjem partneru u  Srbiji. Novim poduhvatom kompanija iskazuje pouzdanost svog zemljišnog paketa u oblasti Timoka i pokazuje povećano interesovanje na tom prostoru“, istakao je Teo Dečev, generalni direktor i predsednik Mundora.

Nalazišta Sumrakovac, Osnić, Dubrava i Padina su, prema saopštenju kompanije, deo Timočkog magmatskog kompleksa, za koji ocenjuje da ima velike mogućnosti za eksploataciju.

Na tri lokacije, isključujući Padinu, stručnjaci su već pronašli obećavajuće koncentracija bakra i zlata.

Mundoro ima istražna prava i u okolini Borskog jezera, gde u saradnji sa Japanskom nacionalnom kompanijom za naftu, gas i metale (JOGMEC) obavlja geološka istraživanja na površini od 46 hektara.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti