Kako uštedeti električnu energiju ako radite od kuće?

Foto-ilustracija: Unsplash (Chris Benson)

Gradska uprava Beča je od početka epidemije koronavirusa zabeležila za jednu petinu manje potrošnje struje. Sada se veća potrošnja preselila u domaćinstva, jer većina radi iz svojih domova, a i školska nastava se odvija onlajn od kuće.

Evo nekoliko mera za uštedu energije:

  • Koristiti produžni kabl sa više priključaka i dugmetom za uključivanje. Kada završite posao samo pritisnete jedno dugme i svi aparati su isključeni. Pažnja! To ne važi za inkjet-štampače. Oni se ne priključuju na produžni kabl.
  • Isključite screensaver: Zaštitnik ekrana povećava potrošnju struje i kod modernih monitora nije potreban. Umesto toga, bolje je aktivirati „isključi monitor“.
  • Koristiti „sleep mode“: Kompjuter i monitor treba da budu prebačeni na taj režim. Ovo podešavanje se nalazi na kontrolnom panelu, pod stavkom „power option“. Drugačije od modusa „stand-by“, kod „sleep“ modusa je kompjuter potpuno isključen i pored toga vrlo brzo može da se startuje.
  • WLAN-ruter isključiti: Ukoliko ruter nije stalno uključen, takođe može da se uštedi struja. Jer, čak i kada se WLAN ne koristi, ruter troši struju. Zbog toga ga treba noću isključiti.
  • Koristite dnevno svetlo: Čak i pozicija radnog stola može da vam uštedi struju. Radno mesto postavite ispred prozora. Kada je tmurno napolju, koristite lampe čija svetlost može da se podešava, da ne svetle punim kapacitetom.
  • Aparati za zabavu imaju različitu potrošnju struje. Na primer, konzole za igrice troše struju duplo više nego televizor.

Izvor: Eurocomm-PR

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti