Kako je najveća svetska hidroelektrana usporila rotaciju Zemlje?

Brana „Tri klanca“ ili „Tri klisure“ se nalazi u Narodnoj Republici Kini i hidroelektrana je sa branom na reci Jangcejang, koja je zbog dužine od veće od 6.000 kilometara, treća najduža reka na svetu.

Foto: Wikipedia/La Grand Portage

„Tri klanca“ je hidroelektrana sa najvećom instalisanom snagom na svetu. Svaka od 32 turbine ima kapacitet od 700 MW, te kombinovano daju snagu od 22,5 GW.

Ta snaga, prema rečima stručnjaka, odgovara snazi oko 15 nuklearnih reaktora. Čisto poređenja radi, hidroenergetski kompleksni sistem kao što je Đerdap ima 6 hidroagregata snage po 190 MW.

Poslednja vodna turbina ove hidroelektrane je spojena na mrežu 2012. godine i samim tim, taj trenutak se vodi kao kraj izgradnje, koja je počela 1993. godine, prema jednim, a 1994. prema drugim izvorima.

„Tri klanca“ se vodi i kao jedna od 10 najskupljih građevina na svetu. Tu se opet podaci ne slažu, ali ovaj put ne radi se o godini gore-dole, već o nekoliko desetina milijardi razlike.

Uglavnom se mogu naći podaci da je ova hidroelektrana koštala gotovo 50 milijardi dolara, a po ređim podacima, koje je navodno iznela kineska vlast, koštala je gotovo duplo manje – 25 milijardi dolara, a prognoze su da će se taj novac vratiti za 10 godina.

Za izgradnju ove hidroelektrane iseljeno je više od milion ljudi i potopljeno oko 150 manjih gradova i više od 1.500 sela.

Pored toga, zbog promena toka vode tj. stvaranja ogromnog rezervoara i dizanja velike količine vode na maksimalnih 175 metara iznad nivoa mora, ova brana je, prema podacima Američke agencije za istraživanje svemira (NASA), usporila rotaciju Zemlje i produžila prosečni dan za 0,006 mikrosekundi.

Osim ogromnog hidroenergetskog potencijala, hidroelektrana „Tri klisure“ smanjuje pojavu čestih poplava i povećava mogućnost prevoza robe.

Foto: Wikipedia/Photnart

Značajan je i ekološki doprinos zbog smanjenja efekta staklene bašte. Prednost projekta je i navodnjavanje okolnih poljoprivrednih površina.

Sudeći prema prvoj objavi 2015. godine od strane kineske korporacije „Tri klanca“, koju su preneli razni mediji, ova hidroelektrana proizvela je u 2014. ukupno 98,8 milijardi kWh električne energije, premašivši tako svetski rekord u korišćenju hidroenergije za proizvodnju električne energije od strane brazilske hidroelektrane „Itaipu“.

Iako „Itaipu“ ima mnogo manji kapacitet, dugo je bila prva vodeća među svetskim hidroelektranama – s obzirom na to da je tokom 2013. godine proizvela ukupno 98,6 milijardi kWh električne energije.

Pored objave o rekordnoj proizvodnji električne energije, objavljeno je i kako je 98,8 milijardi kWh jednako uštedelo potrošnju 49 miliona tona uglja, a samim tim prevenciju emisije 100 miliona tona ugljen-dioksida.

Iako mnogi u Kini smatraju hidroelektranu “Tri klisure” neophodnom za razvoj privrede i društva, mnogi stručnjaci smatraju da bi negativni učinci projekta mogli nadmašiti njegove pozitivne učinke.

Ova hidroelektrana je neophodna za razvoj kineske privrede i razvoja Kine u vodeću svetsku silu, međutim negativno je raseljenih više od milion ljudi, ekološke promene, sve veća klizanja tla, potapanja mnogih arheoloških i istorijskih mesta…

Brana je napravljena od betona i duga je 2.335 m, a vrh brane se nalazi na nadmorskoj visini od 185 metara.

Za radove je ugrađeno 27.200 000 m3 betona, 463.000 tona čelika (dovoljno za više od 60 Ajfelovih tornjeva) i iskopano je oko 102.600.000 m3 zemlje i stena.

Izvor: Industrija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti