Kako je Gugl obeležio Dan planete Zemlje 2019?

Sigurno ste već primetili da za pojedine bitne datume, poput dana rođenja značajnih naučnika, dana nastanka prve fotografije crne rupe ili dana početka proleća na severnoj Zemljinoj hemisferi, internet pretraživač Gugl tematski prilagodi logo tom dešavanju. S obzirom na to da je ovo najkorišćeniji pretraživač interneta na svetu, na ovaj način kompanija Gugl obrazuje svoje mnogobrojne korisnike. Jednostavnim klikom na sličicu dobijate više informacija o određenoj ličnosti, važnom istorijskom događaju ili smeni godišnjih doba.

Da nisam guglala nešto, vrlo verovatno recepte, 5. novembra 2018. nikada ne bih saznala da je Majkl Dertuzos bio čovek koji je u dvadesetom veku predvideo koliko će životi naših savremenika biti oblikovani upotrebom kompjutera. Pre oko 50 godina, on je, uslovno rečeno, bio svestan da ću jednog dana o njemu da čitam na ekranu laptopa, a ne na stranicama knjiga. Gugl me je podsetio i na znanje stečeno na časovima likovnog u osnovnoj školi o pećini Altamira i praistorijskim crtežima bizona i divljih konja na njenim zidovima koji i posle 36 hiljada godina uspešno odolevaju zubu vremena. Bilo bi vrlo bezveze smetnuti s uma tzv. Sikstinsku kapelu paleolitske umetnosti, te mi je drago da sam zajedno s Guglom „slavila“ upravo ovu pećinu.

Pretraživač je i za Dan planete Zemlje 2019, 22. april, „odbacio“ svoje prepoznatljivo plavo-crveno-žuto-plavo-zeleno-crveno ruho i crtežima predstavio šest neobičnih Zemljana:

Foto: Google (screenshot)
  • pticu najvećeg raspona krila, albatrosa,
  • najviše drvo – crvenu sekvoju,
  • najmanju žabu i kičmenjaka, vrstu iz Papue Nove Gvineje, Paedophryne Amauensis,
  • jednu od najvećih vodenih biljaka – džinovski lokvanj,
  • ribu dželenkantiformesa, jednu od najstarijih vrsta koja našu planetu naseljava već 406 miliona godina i
  • skokune koji su među stvorenjima koji nastanjuju najdublje Zemljine slojeve.

Više informacija o neobičnim stanovnicima Zemlje možete da pronađete na sledećem linku: https://www.google.com/doodles/earth-day-2019.

Povrh toga, kompanija Gugl je odlučila da u saradnji sa Naučnom akademijom iz Kalifornije i fondacijom Elen Mekartur kreira program „Tvoj plan, tvoja planeta“. Kroz interaktivne kvizove, savete i vizuelne podsticaje, on svojim korisnicima nudi lako savladivo gradivo o tome kako da čuvaju vredne resurse kojima raspolažemo.

Guglov učenik i borac za zaštitu životne sredine postanite „kujući“ sopstveni plan ovde: https://yourplanyourplanet.sustainability.google/.

Jelena Kozbašić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti