Kako da najluđa noć postane ekološka noć

Foto-ilustracija: Unsplash (Nynne Schroder)

Ukoliko ste pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću odlučili da pod svojim krovom upriličite doček 2022. godine sa mnogo zvanica, uz ovih par saveta najluđoj noći možete dodati i malo zelene boje.

Naravno, tu ne mislim ni na šta epohalno, jer su posle svake dobre žurke kese pune smeća gotovo neizbežne. Ipak, kako su novogodišnji praznici period u godini kada se stvori najviše komunalnog otpada za samo nekoliko nedelja, važan je svaki, pa i najmanji napor da se smanji ekološki otisak tokom ovih dana.

Pokloni

Da krenemo od meni najdražeg dela novogodišnje noći – razmene poklona. Ukoliko vas prijatelji i članovi porodice zamole da im olakšate prazničnu kupovimu i izjasnite se šta želite za Novu godinu, možda ćete poželeti da im date nekoliko smernica.

Recimo, možete im naglasiti da vam ne kupuju proizvode brendova koje prati loš glas bilo da je reč o ekologiji ili poštovanju ljudskih prava, te da pažnju usmere na lokalne i male proizvođače koji se neizmerno raduju svakoj kupovini.

Ukoliko nameravaju da vam kupe kozmetiku, objasnite im da u obzir dolaze isključivo proizvodi koji se ne testiraju na životinjama, a poželjno je da imaju još neke ekološke kvalitete poput biorazgradivog pakovanja, prirodnih sastojaka i sl.

Kupovina garderobe takođe može biti održiva – prirodni materijali poput organskog pamuka ili vune bolji su izbor od poliestera ili najlona, a kupovina kod malih proizvođača bolja od odlaska u velike tržne centre (iako je potonjem ponekad zaista teško odoleti).

Svesna sam da second-hand nije svačija „šoljica čaja“, ali je skroz simpatično i originalno ukoliko zatražite nešto polovno jer ćete, osim zaštite životne sredine, umanjiti i trošak vašeg darodavca.

I poslednja, ali ne manje važna stavka, je pakovanje poklona. Odaberite ukrasni papir umesto plastičnih folija, a možete se oprobati i u drevnoj japanskoj tehnici Furoshiki gde se pokloni pakuju u tkanine.

Jednokratni plastični proizvodi

Plastični pribor, čaše i tanjiri koje nakon upotrebe jednostavno bacite u kantu odavno su neizbežni na žurkama. Ipak, da ne dužim zbog čega je plastične jednokratne proizvode potrebno izbeći po svaku cenu, najbolje je da se opredelite za pribor koji ćete nakon proslave ipak morati da operete.

Recimo, staklene čaše možete obeležiti imenima svakog gosta tako da ne dođe do zabune, a viljuške i noževe možete ukrasiti tračicama različitih boja.

A, ako biste da začinite otkucavanje ponoći sa konfetama, koje nisu ništa drugo do ozloglašena mikroplastika, možda ćete poželeti da nađete neku eko-friendly alternativu kao što su komadići lišća, starih novina ili papira.

Otpad od hrane

Foto-ilustracija: Pixabay

Uvek mi teško pada kada pola nepojedenog parčeta torte moram da bacim u smeće, što zbog činjenice da bacam hranu, što zbog bolnog saznanja da se gostu verovatno nije dopala moja torta.

Najbolje je da hranu servirate u malim količinama kako bi gosti uzeli samo onoliko koliko mogu da pojedu i da ne eksperimentišete previše sa receptima već da spremite ono u čemu će većina gostiju uživati.

One najizbirljivije možete posavetovati da sami donesu ono što vole da jedu ili ovo možete primeniti na sve goste te se tako osloboditi dodatnog posla oko pripremanja hrane i osigurali da će se većina hrane pojesti.

Čini mi se da, kada govorimo o zaštiti životne sredine, na umu uvek imamo ogromna ulaganja kao što su milionske donacije za sadnice drveća ili najsavremenije tehnologije popun modernog turbo-mega-usisivača ugljen-dioksida (ovo sam totalno izmislila), a zanemarujemo male, skromne korake koje svako ljudsko biće može da primeni i utoliko je njihov potencijal u zaštiti životne sredine nemerljiv.

Koristi od vaše odlike da ove godine smanjite otpad tokom praznika možda neće biti vidljive odmah, ali svakako ćete inspirisati druge i biti začetnik low-waste trenda tokom praznika, koji je više nego neophodan u vremenu u kojem živimo.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti