Kako crvi mogu da otkriju koliko je zagađen vazduh u stanu

Foto-ilustracija: Pixabay (jayartin)

Koliko smo zapravo sigurni da prostor u kojem živimo, jedemo, spavamo, nije zagađen? Nečistoće u vazduhu u zatvorenom prostoru mogu da ugroze naše zdravlje, a istraživači sa Finskog Univerziteta Turku razvili su novu metodu kako da izmere kvalitet vazduha u stanu, kući, koristeći fluorescentne sojeve nematoda tj.crva.

Kako navode stručnjaci, danas nažalost ne postoje prihvaćene metode koje bi pratile rizik povećanja zagađenja u zatvorenom prostoru što ih je podstaklo da razviju novu proceduru za detektovanje ovog važnog problema. Za to su koristili prednosti transgenih sojeva nematoda “Caenorhabditis elegans”.

Ovi sojevi proizvode zeleni fluorescentni protein (GFP) kada pomirišu ili na neki način okuse štetne nečistoće, a količina njihove fluorescencije može se potom izmeriti spektrometrijom. 

Istraživače navode da su se ovi crvi ranije koristili za praćenje bioloških efekata teških metala i drugih agenasa u životnoj sredini. Oni su tokom svog istraživanja crve izložili uzorcima gljivica koje su prikupili iz zgrada koje imaju problema sa vlagom i nakon nekog vremena primetili su značajno povećane količine fluorescencije.

Pročitajte još:

Ovi crvi zapravo reaguju i na druge nečistoće u vazduhu u zatvorenom prostoru, poput određenih sastojaka koji se koriste u proizvodima za čišćenje. Istraživači objašnjavaju da ovi crvi nažalost ne mogu da vam kažu koja to toksična jedinjena postoje u vazduhu, ali mogu da “pokažu” koliko je zagađenje.

Nekvalitetan vazduh u prostorijama u kojim živimo može loše da utiče na naše zdravlje, a naročito na najosetljivije grupe kao što su deca, starije osobe, trudnice, hronični bolesnici. Zato stručnjaci savetuju što ćešće provetravanje prostorija i održavanje optimalne temperature vazduha.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti