Kafa postaje luksuz, cena u EU skočila 17 odsto

Foto-ilustracija: Unsplash (Eric Barbeau)

Cena kafe je u avgustu u Evropskoj uniji bila u proseku 16,9 odsto viša nego godinu dana ranije, dok je u avgustu 2021. godine bila u proseku za 0,5 odsto viša u odnosu na isti mesec 2020. godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

„Jutarnje ispijanje kafe za mnoge je svakodneva rutina, međutim ona bi mogla mnogima da postane luksuz zbog konstantnih poskupljenja još od prošlog oktobra. Za one koji kafu piju sa šećerom ili mlekom, ovaj užitak je još skuplji, jer su cene i tih proizvoda još više porasle tokom protekle godine“, ističu iz Eurostata.

Kafa je najviše poskupela u Finskoj – 43,6 odsto, zatim u Litvaniji (39,9 odsto), Švedskoj (36,7 odsto), Estoniji (36,4 odsto) i Mađarskoj (34,3 odsto).

Sveže punomasno mleko je od avgusta 2021. do avgusta 2022. godine poskupelo u proseku za 24,3 odsto, a mleko sa niskim sadržajem masti je u istom periodu poskupelo za 22,2 procenta. Najviše je poskupeo šećer, čija je cena u avgustu bila u proseku za 33,4 odsto veća u odnosu na avgust prošle godine, dok je rast cene u odnosu na godinu pre toga bio 0,8 odsto.

Podaci Eurostata pokazuju da su sva četiri proizvoda poskupela u svim članicama EU osim Malte, gde jedino nije promenjena cena mleka sa niskim sadržajem masti.

Među prvih pet zemalja u kojima su najviše poskupela tri od četiri ova proizvoda su Litvanija i Estonija, a Mađarska, Litvanija i Hrvatska su među zemljama sa najvećim poskupljenjem mleka.

Najveći skok cene šećera na godišnjem nivou registrovan je u Poljskoj (109,2 odsto), zatim u Estoniji (81,2 odsto), Letoniji (58,3 odsto), Bugarskoj (44,9 odsto) i na Kipru (43,2 odsto).

Cena punomasnog mleka je najviše porasla u Mađarskoj (51,7 odsto), Litvaniji (46,8 odsto), Hrvatskoj (43,5 odsto), Češkoj (43,3 procenta) i Letoniji (40,1 odsto), a mleko sa niskim sadržajem masti u Litvaniji (50,2 odsto), Hrvatskoj (41,2 odsto), Estoniji (38,9 odsto), Nemačkoj (30,6 odsto) i Madjarskoj (30,1 odsto).

U Srbiji je kafa u poslednjih godinu dana poskupljivala više puta. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), od kraja prošlog jula do avgusta ove godine, mnogima omiljeni napitak je u proseku poskupeo 26,1 odsto.

Foto-ilustracija: Unsplash (Tina Guina)

Zalihe kafe Brazila, najvećeg svetskog proizvođača, pale su sredinom septembra na rekordno niski nivo, što ukazuje na potencijalni problem nestašice kafe u svetu. Prema rečima Silasa Brasileira, predsednika Nacionalog udruženja za kafu, koje je preneo Bloomberg, Brazil će imati samo sedam miliona džakova zaliha do marta. Analitičari tvrde da bi optimalne količine zaliha bile između devet i 12 miliona džakova težine 60 kilograma.

Problem sa zalihama brazilske kafe odraz je svetske nestašice kafe, koja preti da poveća cene usled uporne inflacije hrane. Zalihe arabike čuvane u lučkim skladištima i koje se trguju na berzi ICE Futures US, nalaze se na najnižem nivou u 23 godine, piše Bloomberg

Veliki broj kompanija, od Starbucksa do JDE Peet’s NV, jedne od najvećih evropskih pržionica kafe, povećale su cene kako bi se nosile sa inflatornim pritiscima.

Izvor: Biznis.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti