Kada će Veliki bački kanal biti čistiji

Foto-ilustracija: Pixabay (pladkani)

Srbija raspolaže dovoljnim količinama vode za zadovoljavanje svojih potreba, ali samo ako se koristi na racionalan način i štiti od zagađivanja. U Nacionalnom programu zaštite životne sredine navodi se da kvalitet površinskih voda u Srbiji nije na zadovoljavajućem nivou. Izveštaji Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da su najčistije rečice na jugu Srbije, a najlošiji kvalitet vode je u Vojvodini.

Veliki bački kanal izgrađen je 1801. godine, a njegova izgradnja predstavljala je najveći graditeljski poduhvat svog vremena. Bio je čist dok u drugoj polovini 20. veka nije postao kolektor za ispuštanje otpadnih voda iz fabrika.

Još 2006. godine sa 22 industrijska zagađivača potpisan je sporazum o prestanku zagađivanja kanala, nekih fabrika više nema, neke prečišćavaju otpadne vode, ali i danas se Veliki bački kanal smatra najzagađenijim vodotokom u Evropi.

Procenjuje se da se u njemu nalazi 400 hiljada kubnih metara mulja zagađenog teškim metalima , naftnim derivatima i patogenim bakterijama, a to zagađenje dospeva i u Tisu i u Dunav.

Pročitajte još:

Za čišćenje mulja potrebno obezbediti oko 30 miliona evra. Izgrađen je prečistač za otpadne vode, uz donaciju EU od 20 miliona evra, ali još ne radi punim kapacitetom.

„Očekuje se da se kanalizacija proširi na sela opštine Vrbas. Radi sa četvrtinom kapaciteta, ima problema i sa finansiranjem. Međutim, važno je da smo dobili reprezantivan objekat vredan koji je jedini od strane EU isfinansiran 100 posto. To je bila obaveza naše lokalne samouprave i kulske – da obezbedi dovoljne količine vode a EU je svoje uradila, a to je i preduslov za čišćenje kanala”, ispričao je Ratko Đurđevac, predsednik Ekološkog pokreta Vrbas.

Sliv reke Dunava pokriva 92 odsto teritorije Srbije.

„Mi smo primetili da se kvalitet Dunava na Bezdanu zadnjih 20 godina značajno popravio obzirom na primenu Direktive o vodama koja je u Evropi od 2000. godine stupila na snagu i primenjuje se i grade se postrojenja. Što se tiče susednih zemalja koje su članice EU i tu se situacija značajno poboljšava”, rekao je dr Prvoslav Marjanović iz Instituta za vode „Jaroslav Černi”.

„Kvalitet Save je veoma dobar i ima trend ni rastući, ni opadajući nego je zadovoljavajućeg kvaliteta. Nije samo zbog toga što takva dolazi iz Hrvatske Ona je prijemnik Drine koja je jedna od najčistijih reka Balkana”, kaže dr Nebojša Veljković iz Agencije za zaštitu životne sredine Srbije.

Begej od rumunske granice teče znatno čistiji nego nekad.

„To mesto je osamdesetih bilo označeno, kod Itebeja, kao najzagađeniji vodotok u Evropi. Urađene su mnoge stvari koje su dovele do toga da to sada ovako izgleda pre svega zahvaljujući tome što je u Temišvaru izgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Voda koja dolazi iz Rumunije, ulazi u Srbiju je mnogo boljeg kvaliteta nego što je bila, znam to zato što sam godinama dolazio tu i pecao”, priča Željko Sirar iz Kluba sportskih ribolovaca Banat Zrenjanin.

Pravo na čistu vodu je jedno od osnovnih ljudskih prava. Da li ćemo i u budućnosti imati čistu vodu zavisi od toga da li ćemo prestati da je zagađujemo.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti