Kada arhitektura otvori vrata ekologiji nastaju Vertikalne šume

Foto-ilustracija: Unsplash (Victor Garcia)

Ozelenjavanje zgrada kroz zelene fasade, kao i postavljanje sadnica na terase i krovove, trend je koji postaje sve zastupljeniji u arhitekturi i građevini. Osim zadivljujućeg izgleda, ovako projektovane zgrade pozitivno doprinose na različite načine životnoj sredini.

Sadnice doprinose obnovi biodiverziteta, odnosno povratku većeg broja ptica, slepih miševa, pčela ali i drugih insekata u gradove. Urbane sredine, usled nedostatka zelenih površina suočavaju se sa višim temperaturama i to ne samo zagrevanjem asfalta već i građevinskih objekata. Postavljanjem zelenila na zgrade smanjuje se temperatura vazduha, ali i samih zgrada. Na taj način, zelenilo na prirodan način doprinosi energetskoj efikasnosti zgrada, zahtevajući da se manje koriste rashladni uređaji. Ne treba zaboraviti i na preveliku zagađenost vazduha, a upravo povećanjem sadnica u urbanim sredinama doprinosi se smanjenju ugljenika.

Ovako projektovanom zgradom Barselona može i te kako da se pohvali, s obzirom na to da je upravo jedna ovakva zgrada izgrađena još 1987. godine.

Pročitajte još:

Jedno od značajnih imena ove oblasti jeste Stefano Boeri, arhitekta koji je veliku pažnju i važnost dobio nakon što je u Milanu izgrađena zgrada prema njegovom projektu. Ovaj objekat kojeg čine dve kule, poneo je naziv Vertikalna šuma (Bosco verticale) i opravdao ga je činjenicom da se na ovoj zgradi nalazi čak oko 100 različitih biljnih vrsta. Za svoj projekat dobio je i priznanje International Highrise Award za 2014. godinu.

Nakon ovog, usledili su i naredni projekti, a zanimljivo je da je Stefano Boeri na prošlogodišnjoj Konferenciji stranaka (COP27), predstavio i novi projekat Vertikalne šume koji se planira za Dubai, grad u kojem će se održati COP 2023. godine.

Nove dve kule biće visoke 190 i 150 metara, a na njihovim fasadama biće postavljeno preko 2.500 stabala i preko 27.000 žbunova. Uz to, na objektu će biti postavljeni solarni paneli i durgi ekološki projekti.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti