Ka integraciji neformalnih sakupljača otpada

Foto: pks.rs

Početak realizacije jednogodišnjeg projekta „Podrška integraciji u tržište rada i formalno upravljanje otpadom Roma, migranata i drugih ranjivih grupa“ zvanično je obeležen sastankom Nacionalne platforme za socijalnu inkluziju neformalnih sakupljača otpada u Gradskoj kući Niš.

Projekat se realizuje u saradnji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, Privredne komore Srbije i Regionalne Privredne komore Niš i gradske uprave Niš, pod pokroviteljstvom ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku i predsednice Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine prof. dr Slavice Đukić Dejanović. Realizacija projekta omogućena je od strane Nemačke razvojne saradnje – GIZ, kroz programe podrške migrantima (PME) i Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u Srbiji (IMPACT).

Cilj Projekta je ispitivanje mogućnosti rešavanja problema neformalnih sakupljača otpada u gradu Nišu kroz uvođenje odgovarajućeg sistema njihove registracije, a radi praćenja kretanja otpada i omogućavanja marginalizovanim grupama da se legalno uključe u sistem upravljanja otpadom.

U projekat će biti uključeno do 200 neformalnih sakupljača otpada. Planirano je da se kroz projekat testira održiv model registracije kroz formiranje baze podataka i izdavanje legitimacija sakupljačima, uz uključivanje više resora gradske uprave – Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu, Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte, zatim JKP „Medijana“ Niš, kao i lokalnih filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, Policijske uprave, Kancelarije za izbeglice, interno raseljena lica i migracije i Regionalne privredne komore Niš.

Svi akteri izrazili su spremnost da raspoloživim resursima pomognu realizaciju ovog značajnog Projekta koji targetira najugroženije grupe stanovništva, kako bi u narednoj fazi iskustva Grada Niša mogla da se prenesu na ostale lokalne samouprave koje se suočavaju sa izazovom inkluzije sakupljača u formalan sistem upravljanja otpadom.

izvor: pks.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti