JEDNO DRVO ZA JEDNOG RATNIKA: Osuđenici u zatvorima pošumljavanjem odaju počast palim borcima

Foto-ilustracija: Flickr/amyfry2000

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Milan Stevović saopštio je da je u okviru akcije „Jedno drvo za jednog ratnika“ na lokalitetima širom Srbije zasađeno više od 800.000 sadnica. Stevović je na Sajmu hortikulture, gde su predstavljeni rezultati tog projekta, podsetio na to da je Ministarstvo pokrenulo ovu akciju 2014. godine, u sklopu obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Pored velikog značaja koji ima za negovanje sećanja na pale srpske borce, projekat je važan i za životnu sredinu i ekološku svest svih građana, a njime se unapređuje i tretman osuđenika i njihov dobrovoljni rad, objasnio je on. U realizaciji tog projekta, kako je naveo, učestvovala su i lica lišena slobode iz više kazneno-popravnih zavoda u Srbiji, pri čemu nije zabeležen nijedan incident tokom pošumljavanja.

Stevović je iskazao zahvalnost na ovakvom rezultatu stražarima i vaspitačima koji su bili na terenu, uz poruku da je projekat odraz i međusektorske saradnje između više različitih institucija.

Rukovodilac odeljenja za gajenje šuma u JP „Srbijašume“ Zvonimir Baković naveo je da su u okviru projekta „Jedno drvo za jednog ratnika“ osnovani brojni hortikulturni parkovi i nove šume na 541 hektaru, pri čemu je posađeno 820.000 komada sadnica četinara i lišćara. Baković je istakao da je plan da se u ovoj godini posadi više od 360.000 sadnica na 200 hektara, uz napomenu da su radove na pošumljavanju izvodili i zaposleni u JP „Srbijašume“ i studenti Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Planirano je da projekat traje do 2018. godine, do kada je predviđeno da se posadi 1.300.000 stabala, koliko je Srbija izgubila stanovnika u Velikom ratu. Lokaliteti, na području čitave zemlje, birani su sa posebnim akcentom vezanim za Prvi svetski rat, kao što su planina Kučaj, Timočke šume, Cer, Maljen, Golija, oblasti u Kragujevcu, Beogradu, Raškoj, Kruševcu, Kuršumliji, Leskovcu i Vranju.

U pošumljavanju su bila angažovana osuđena lica iz ustanova KPZ Požarevac, KPZ Sremska Mitrovica, KPZ Šabac, OZ Valjevo, OZ Užice, OZ Čačak, OZ Kruševac, VPZ Kruševac, OZ Kraljevo, OZ Prokuplje, KPZ Ćuprija, OZ Leskovac, OZ Zaječar, KPZ Niš, OZ Pirot, KPZ u Beogradu – Padinska skela, kao i Okružni zatvor u Beogradu.

Projektom je predviđeno da učešće u pošumljavanju uzmu i druga ministarstva, javna preduzeća, lokalne samouprave, fakulteti, organizacije civilnog društva, društveno odgovorne kompanije, institucije i pojedinci.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti