Japanski voz provozao novinare brzinom od 382 kilometara na sat

Foto-ilustracija: Pixabay

Japanski eksperimentali „shinkansen“, odnosno voz „metak“, obavio je probnu vožnju, a njegovu brzinu od 382 kilometra na čas prvi su mogli da dožive novinari lokalnih medija.

Prvi test novog voza nazvanog „Alfa iks“ obavila je železnička kompanija „Ist Japan reilvej“, a brzina koju je postigao bila je 382 kilometra na čas. Ovo je prva probna vožnja voza, čiji je razvoj završen u maju 2019. godine.  Inače, ovaj voz postiže maksimalnu brzinu od 400 kilometara na sat.

Probna vožnja je sa uspehom obavljena na liniji Tohoku Shinkasen, koja povezuje Tokio i prefekturu Aomori. Vožnja između stanica Sendai i Morioka obično traje 75 minuta, „shinkansenu“ je trebalo samo 40 minuta.

Inače, od kada je završen, voz „metak“ nije samo stajao. Ovo je bila prva probna vožnja, ali su pre toga obavljeni testovi sa deset vagona bez putnika pri brzini od 360 kilometara na čas. U tim testovima su prikupljani važni podaci potrebni za dalji razvoj.

Vozovi u Japanu trenutno dostižu brzine do 320 kilometara na čas, no jedna od glavnih razlika između novog voza i već postojećih su posebno oblikovani prednji i zadnji vagoni. Oni su napravljeni tako da se prilagođavaju razlikama u jačini i pravcu vetra. Kada se voz kreće ka severu, koristi prednji vagon dug 22 metra koji je sedam metara duži od ostalih iz E5 serije. Takođe, kada se kreće ka jugu, koristi prednji vagon od 16 metara.

Kočioni sistem voza „Alfa iks“ nalazi se na krovu, kao i novi sistem elektromagnetnog otpora. Ceo kočioni sistem je značajno unapređen. Da bi putnicima bilo što udobnije tokom tako velikih brzina, unapređen je i sistem amortizacije koji horizontalne i vertikalne vibracije svodi na minimum.

Japanski novinari koji su imali priliku da se provozaju ovim superbrzim vozom tvrde da se pri brzini od 320 kilometara na čas ne čuje rad motora, ali pri brzini od 360 i 380 se ipak čuje.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti