Evropska unija poručuje Srbiji da smanji korišćenje fosilnih goriva

Foto-ilustracija: Pexels

Kako prenosi portal Nova Ekonomija, za put Srbije u Evropsku uniju nisu dobre najave o izgradnji termoelektrana Kolubara B i ulaganje u produžetak životnog ciklusa Kolubare A, jer nastojimo da ne koristimo ugalj i fosilna goriva, kaže Antoan Avinjon iz Delegacije EU za životnu sredinu i borbu protiv klimatskih promena, a preneo N1.

Prema njegovim rečima energetski miks u Srbiji je takav da „nema dovoljno alternativa i zelenih mogućnosti“, a dodao je kako misli da će EU „pogurati“ Srbiju da se udalji od uglja i dekarbonizuje svoju ekonomiju.

Za taj proces „biće potrebne godine“, naveo je i objasnio da je zbog toga EU uvela „pravedni mehanizam“ koji će važiti za ceo Balkan, a „posebna pravila“ za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Avinjon je naglasio da se zagađenje vazduha u Srbiji nije smanjilo, da je po pitanju kavliteta vazduha situacija u Smedervu i Boru još gora i naveo da će će „zeleni dil“ koji sprovodi EU možda biti dobra prilika da se radi na smenjejnu koncentracije ugljendioksida u Srbiji.

Avinjon je podsetio da je važno da se prestane sa loženjem čvrstih goriva u gradovima i upozorio da zagađenje vazduha utiče na širenje koronavirusa, što je loše u vreme pandemije.

Inače mediji zadnjih dana prenose kako je prestonica Srbije ponovo među glavnim gradovima koji imaju najzagađeniji vazduh.

Kako prenosi RTS, rešenje za čistiji vazduh bilo bi „smanjenje količine sumpora iz otpadnih gasova i na tome se uveliko radi na sva četiri bloka Termoelektrane Elektroprivrede Srbije“, a kada taj deo posla bude završen, emisija tih gasova smanjiće se devet puta.

Da bi vazduh bio još čistiji, oko najvećeg proizvođača električne energije u Srbiji priprema se i projekat Zeleni prsten na kome će biti zasađeno više od šest kilometara različitih biljaka.

Izvor: Nova Ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti