Jačanje energetskog sektora preduslov razvoja Srbije

Foto: Vlada Republike Srbije

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri poručili su da će uspešnu i dobru saradnju koju su razvili u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nastaviti i kroz oblast rudarstva i energetike.

Mihajlović je izrazila zahvalnost američkom ambasadoru na podršci i pomoći u realizaciji važnih infrastrukturnih projekata, dodavši da je Srbija zainteresovana za dalji razvoj saradnje sa američkim kompanijama i u energetskom sektoru.

Ovo nije samo pitanje gasovoda i diversifikacije, već i obnovljivih izvora energije i zelenih tehnologija. Vašingtonski sporazum i saradnja na jezeru Gazivode za nas su veoma značajni, da pokrenemo zajedničke projekte i osiguramo snabdevanje, rekla je ona.

Godfri je istakao da će SAD nastaviti da snažno podržava Srbiju u daljem ekonomskom razvoju.

Najbrži način ekonomskog rasta moguć je kroz izgradnju različitih izvora energije, posebno gasa. Sporazum iz Vašingtona je i za nas veoma značajan jer pokazuje našu jaku posvećenost unapređenju i normalizaciji odnosa. Biće izazova, ali tu smo da pomognemo, poručio je on.

Interesantno je da se pojavila vest da elektrane na prirodni gas neće biti klasifikovane kao održive investicije u Evropi ako ne budu poštovale stroga ograničenja emisije koja u ovom trenutku ne ispunjava nijedna prema nacrtu nove EU regulative u koju je Rojters imao uvid.

Novim pravilima EU, koja treba da budu završena do kraja godine, oni koji nude finansijske proizvode od kraja 2021. biće u obavezi da obelodane koja investicija ispunjava klimatske kriterijume i tako se mogu smatrati održivim.

Cilj je da se milijarde evra, preko potrebnih privatnih finansija, usmere u niskougljenične projekte koji će pomoći Evropi da ostvari ambiciozne klimatske ciljeve i ograniči „zeleno pranje“ stopiranjem označavanja investicija koje ne ispunjavaju kriterijume „zelenim“.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti