Izvedena Prva internacionalna ornitološka opera

Foto: pixabay

Prva internacionalna ornitološka opera uživo je prenošena na Prvom i Drugom programu radija Radio-televizije Vojvodine u noći između 5. i 6. maja.

Ova medijska kuća po prvi put se uključila u taj projekat Evropske radiodifuzne unije u kome je učestvovalo još četrnaest svetskih radio stanica u organizaciji Radio televizije Irske. Emisija je emitovana pod nazivom “Pesma ptica u zoru” (Dawn Chorus).

Prvi su se pesmom iz Srbije oglasili crvendaći, potom drozd pevač i kosovi, a zatim su im se pridružile i ostale ptice sa osamnaest mesta na dva lokaliteta iz Vojvodine (Zmajevac i Bukovac).

Radio Novi Sad, pored toga što je bio jedinstven u ovoj priči prenosom na dve jezika- srpskom i mađarskom, dobio je najviše prostora od kolega iz Dablina, odakle je glavni prenos emitovan.

Ovakva vrsta programa ima za cilj podizanje svesti ljudi o svetu ptica i njihovom značaju za celokupan sistem, ali i potrebu da se skrene pažnja na sve češće hvatanje i trovanje, držanje u zatočeništvu i preprodaju ptica, što su zakonom zabranjene radnje.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti