Izumitelj mlaznog skutera nije uspeo da preleti Lamanš

Foto: YouTube/Print Screen Le Figaro

Frank Zapata nije uspeo da preleti Lamanš na svom mlaznom skuteru. Francuski pronalazač koji je želeo da ostvari svoj dečački san, kako je pre poletanja rekao novinarima, pao je u vodu na polovini putovanja prilikom pokušaja da se spusti na platformu broda da dopuni gorivo.

Frans pres prenosi da je Zapata spasen i da je bio svestan kada je pokupljen iz mora.

Nekadašnji svetski  džet-ski šampion, planirao je da na svom „flajbordu“ preleti 36 km nad Lamanšom, brzinom od 140 km/h. Uzleteo je sa platforme u blizini Kalea, iz francuskog mesta Sangat, a krajnja stanica je trebalo da bude jug Engleske, zaliv Sent Margaret u Doveru.

Televizija CNjuz je prenela izjave ljudi bliskih Zapati da mu je put prekinut kada je udario u brod gde je trebalo da uzme gorivo i pao u vodu. On se nadao da će preći 36 km Lamanša za oko 20 minuta.

Zapata je svoj izum već predstavio na Forumu inovacija u odbrambenoj industriji u Parizu krajem 2018.  Njegove mogućnosti je demonstrirao prvi put u Parizu tokom tradicionalne parade povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje 14. jula, preletevši nekoliko desetina metara iznad Jelisejskih polja. Njegova leteća mašina ima pet malih turbo-mlaznih motora koji izbacuju vazduh i omogućuju joj da lebdi ili leti.

Reč je o autonomnoj letećoj mašini koja se pokreće na kerozin, a Zapata je nosi u rancu. Ovom mašina uz pomoć mini turboreaktora može da razvije brzinu i do 190 km/h.

Zapatin pokušaj dolazi tačno 110 godina nakon što je Francuz Luj Blerio postao prvi čovek koji je uspešno avionom preleteo Lamanš 1909. godine.

Željka Vesić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti