Izrađene mape reciklera po lokalnim zajednicama u kojima se nalaze Eko-škole

Foto: Nemačko-srpska privredna komora

Ambasadori održivog razvoja i životne sredine predstavili su na multi-kongresu Serbian Visions 26. novembra u hotelu Radisson Blu Old Mill u Beogradu rezultate projekta “Mapiranje reciklera i otkupljivača sekundarnih sirovina kroz međunarodni program Eko škole”.

Skup je otvarila Prof. dr Anđelka Mihajlov, počasna predsednica udruženja „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ i nacionalni mentor FEE programa u Srbiji.

– Imajući u vidu dosadašnje iskustvo u radu sa Eko-školama, Ambasadori održivog razvoja i životne sredine prepoznali su potrebu da se razvije i unapredi svest stanovništva o razdvajanju otpada, uz pomoć samih Eko-škola, koje su mnogo unapredile saradnju sa lokalnim zajednicama, decom i stanovništvom – rekla je Aleksandra Mladenović, predsednica Ambasadora održivog razvoja i životne sredine.

Eko-škole postaju sve više centri gde se sakuplja otpad, često i razdvaja, ali je problem što nisu povezane sa reciklerima i otkupljivačima, pa se otpad gomila u školskim dvorištima.

Sabina Ivanović, šefica Odseka za procenu uticaja projekata i aktivnosti na životnu sredinu Ministarstva zaštite životne sredine pozdravila je učesnike i rekla da je Ministarstvo otvoreno za saradnju sa udruženjima i da će se uskoro uvesti dan otvorenih vrata za ekološke organizacije na kojem će one moći da predlože ideje i aktivnosti.

Ambasadori održivog razvoja i životne sredine su u okviru projekta „Mapiranje reciklera i otkupljivača sekundarnih sirovina kroz međunarodni program Eko-škole“ izradili mape reciklera po lokalnim zajednicama u kojima se nalaze Eko-škole.

Projekat „Mapiranje reciklera“ doprinosi konkretnom povezivanju i umrežavanju Eko-škola i reciklera/otkupljivača sekundarnih sirovina, kako bi se čitav sistem u lokalnoj zajednici aktivirao u organizovanju procesa sakupljanja, odvajanja i reciklaže otpada.

O dosadašnjim iskustvima u mapiranju reciklera, povezivanju sa reciklerima i postignutim rezultatima sa Ambasadorima održivog razvoja i životne sredine govorili su predstavnici sledećih Eko-škola: Dragica Božilović, PU „Galeb“, Petrovac na Mlavi, vrtić „Pčelica“, Šetonje; Siniša Simendić, OŠ „Simeon Aranicki“, Stara Pazova; Marina Maksić, OŠ „Vuk Karadžić“, Surčin – Beograd; Aleksandra Strugar, OŠ „Sveti Sava“, Čačak; Zorica Milosavljević, OŠ „Dimitrije Tucović“, Čajetina i Jagoda Petrović Ukaj iz Geodetsko- tehničke škole iz Beograda.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti