Izolacija zidova i krova prepolovi potrošnju energije

Izolacija zidova i krovaUporedni program merenja efekata energetske efikasnosti u izolovanoj i neizolovanoj kući u Mađarskoj pokazao je da se izolacijom zidova i krovova prepolovi potrošnja energije (50 odsto).

Ovaj projekat obuhvatio je kuće identične kvadrature i broja stanara, a koje se nalaze u dva susedna mesta.

Rezultati su pokazali da se u izolovanoj kući u Hajdunašu uštedelo na grejanje na gas oko 600 evra zimi, dok se u neizolovanoj kući u Hajdudorogu tokom grejne sezone samo za gas plaća 120 evra mesečno i u proseku izdavaja oko 40 odsto primanja samo za grejanje.

Projekat sa izolovanim i neizolovanim kućama pokazao je pravilan način izolacije i značaj mera energetske efikasnosti, a kuće u eksperimentu kompjuterski su povezane sa centrom u kome se 24 časa prati potrošnja i ušteda energije. Slična merenja nastaviće se i tokom leta zbog potrebe hlađenja objekata.

Od izolacije obično se koristi kamena vuna debljine 20 centimentra ili 25 centimetra u potkrovlju, koju u Mađarsku uvoze iz Srbije, iz fabrike “Knauf” u Surdulici. Reč je o prirodnom materijalu, paropropusnom, koji ne zadržava ni vlagu ni toplotu, štiti od buke i protivpožarni je materijal.

Poređenja radi, u Srbiji se na postojeće objekte koji nemaju izolaciju stavlja 8 centimetara kamene vune, a kod novih objekata najmanje 12 centimetara.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti