Iznuđena arhitektura kao turistička atrakcija

Foto: Youtube/Printscreen/Henk Braam

Arhitektura u 21. veku ponekad nas zaista ostavlja bez daha. Mnogi savremeni gradovi, kao što je Dubai, izgledaju velelepno i privlače svojim neuobičajenim građevinama brojne turiste koji se slivaju u ovaj grad sa svih meridijana.

Međutim, našu pažnju nisu zaokupili samo fantastični arhitektonski dometi. Postoje gradovi koje su njihovi stanovnici uredili u skladu sa svojom kulturom življenja. Okolnosti su bile takve da za arhitekte i dizajnere tu nije bilo mnogo mesta. Upravo zbog toga oni su vredni pažnje i pogleda.

Da li ste čuli za „Grad smeća” ili „Dom Zabalinija”? To je jedinstveno naselje sa 60.000 stanovnika koji se bave sakupljanjem i reciklažom otpada iz celog Kaira. Zabalini su 40-ih godina prošlog veka živeli na severu Egipta i bavili se stočarstvom. Tokom 80-ih godina naselili su se u blizini istočnog dela Kaira i dugo godina živeli u privremenim selima „ispod radara” lokalne vlasti.

Foto: Youtube/Printscreen/Henk Braam

Muškarci se bave prikupljanjem smeća od vrata do vrata za malu novčanu nadoknadu, a sve što prikupe odnose u svoju siromašnu zajednicu. Nakon toga, smeće za reciklažu razvrstavaju žene i deca. Oko 90 odsto prikupljenih materijala se reciklira, pa se ovakav sistem smatra vrlo efikasnim. Naime, oni prikupljaju čak četiri puta više otpada od kompanija koje se na Zapadu bave reciklažom.

Višespratnice u kojima stanuju Zabalini jasno su podeljenje prema porodicama, a često u njima žive i po tri generacije. Svaka porodica se specijalizovala za određeni vid reciklaže, i taj posao se uglavnom obavlja u prizemlju, dok su viši spratovi rezervisani za stanovanje. Iako su ograničeni novcem, svaki prostor je uređen detaljno i brižno. Dok većina ljudi ne bi mogla da opstane u takvoj četvrti, Zabalinima je to normalan način življenja. Sve što je tipično za jedno naselje postoji i u ovom naselju: prodavnice, kafići, restorani, frizerski saloni i crkva.

Pojedini stanovnici otvorili su čak i farme tamo gde se u drugim zgradama nalazi dnevni boravak. Deponija je iznad štale, a preko puta stan u kome živi nedavno venčani mladi bračni par. Kako komšije kažu, upravo taj stan je jedan od najlepših u tom naselju.

„Dom Zabalinija” je neobično i inspirativno mesto koje šalje poruku o važnosti održanja zajednice na okupu. Ovo nije prošlo nezapaženo. Nakon dokumentarnog priloga u medijima, turisti su rešili da ga upišu na svoju mapu. Broj poseta neprestano raste, a po svemu sudeći, Zabalini pokazuju izuzetnu gostoprimljivost.

Sofija Nikolić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti