Iznajmljivanje prave jelke za praznike – nema seče, plastike, otpada

Foto-ilustracija: Unsplash (Tiard Schulz)

Svake godine milioni božićnih i novogodišnjih jelki završe na deponijama. Drvca sa busenjem često se ne prime, ili je teško naći mesto za sadnju. Plastične jelke, opet, ne pružaju pravi svečani doživljaj. Nameće se puno problema, a rešenje nudi jedna botanička bašta u Litvaniji.

Ni novogodišnje drvce za jednokratnu upotrebu, ni plastična imitacija, već prava jelka koja će ukrasiti praznične dane i noći, a potom se vratiti u baštu u kojoj je rasla. Naime, botanička bašta u Litvaniji već treću sezonu nudi jelke na iznajmljivanje. Kada praznici prođu, polovinom januara, drvo se vraća u rasadnik.

„Drvo treba držati u zagrejanim zatvorenim prostorijama što kraće. Živo je i moraće da se iznese napolje, zato bi trebalo da bude izloženo što manjem stresu. Pitaju me šta da dodaju. Savet – samo vodu“, objašnjava dendrolog, Kristina Baltarežin.

Usluga ne donosi profit, ali botanička bašta rado doprinosi zaštiti životne sredine.

„Naša misija je da obrazujemo, pričamo o opstanku biljaka i njihovim potrebama, o raznolikosti i očuvanju. Dakle, podržavajući ljude koji vole životnu sredinu, nudimo takvu alternativu“, objašnjava Asta Klimin, direktor botaničke bašte.

Pročitajte još:

Građani su oduševljeni idejom da jelku iznajme i posle praznika vrate.

„Ne želimo da sečemo drvo, niti želimo veštačko. Ono u saksijama kasnije nemamo gde da stavimo ili posadimo. Neočekivano, našli smo ovo na internetu. Unajmite, posle ga vratite, smreka se ne seče i ne baca“, navodi jedna od korisnica usluge ove botaničke bašte.

U ponudi su obične i plave smreke, jele i borovi. Zavisno od veličine, najam košta od 12 do 24 evra. Ako se stablo vrati neoštećeno, vraća se polovina depozita. Potom stručnjaci ponovo zasade drveće do sledeće godine.

Izvo: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti