Izmene Zakona o nacionalnim parkovima u septembru 2015. godine

snezana bogosavljevic boskovic

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine gospođa Snežana Bogosavljević Bošković posetila je krajem prošle nedelje Nacionalni park Tara. Ovom prilikom istakla je da je Nacrtom zakona o nacionalnim parkovima planirano proširenje Nacionalnog parka Tara na područje Zaovina. Dodala je da je u planu da se ovaj zakon nađe u skupštinskoj proceduri u septembru 2015. godine. Takođe pored Nacrta zakona u skupštinskoj proceduri naći će se i Izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo je prošle godine sufinansiralo prvu fazu projekta „Sušenje šuma u nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjima“, a koja je realizovana u Naionalnom parku Tara na oglednoj površini od oko 6 hiljada hektara. Gospođa Bogosavljević Bošković istakla je da je cilj ovog projekta pronalaženje uzroka sušenja šuma, kao i rešenja koje bi sprečilo ovu pojavu.

Ona je podsetila da zaštićena područja čine oko 6,3 odsto teritorije Republike Srbije, a da je cilj povećanje ove teritorije na 12 odsto. Takođe je dodala da je tokom prošle godine donet Pravilnik o stručnom ispitu za čuvara zaštićenog područja i Pravilnik o službenoj odeći za čuvare zaštićenog područja, a istakla je da je u planu da novim Zakonom o nacionalnim parkovima čuvari zaštićenih područja dobiju status službenih lica.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti