Izložba „Mađarski botaničari na Balkanskom poluostrvu“

 

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u utorak je otvorena izložba pod nazivom „Mađarski botaničari na Balkanskom poluostrvu“.

Izložbu je priredio Prirodnjački muzej Mađarske iz Budimpešte, a u sklopu i povodom 7. Balkanskog botaničkog kongresa koji se održava u Novom Sadu od 10. do 14. septembra.

Prisutne goste je pozdravila dr Biljana Panjković, direktorica Zavoda.

Ona je istakla da Zavod i ona lično imaju veliku čast što Prirodnjački muzej Mađarske iz Budimpešte ima ovako značajnu izložbu u Zavodu u Novom Sadu.

Istakla je da je izložba pripremljena kao sastavni deo 7. Balkanskog botaničkog kongresa i da se nada da je ovo tek početak uspešne saradnje sa muzejom iz Budimpešte.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Nakon toga je prisutne informisala o radu i dosadašnjim aktivnostima Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode u toku 52 godine postojanja.

Više o samoj izložbi je govorila dr Eržebet Surdoki, direktorica Prirodnjačkog muzeja Mađarske. Istakla je da su na izložbi predstavljena istraživanja Balkanskog poluostrva od strane mađarskih botaničara u toku poslednjih par stotina godina i da su Karpatski i Balkanski region direktno biogeografski povezani.

Za razumevanje florogeneze Karpatskog regiona neophodno je poznavanje flore i refugijuma Balkanskog poluostrva. Takođe je navela da migracija vrsta nikada nije u jednom smeru, već u oba smera.

Na izložbi su predstavljena istraživanja i ekspedicije botaničara Pal Kitaibela (Pal Kitaibel, 1757 -1817), Imrea Frivaldskog (Imre Frivaldszky, 1799 – 1870), više istraživača iz druge polovine 19. veka, istraživanja za vreme Prvog Svetskog rata, između Prvog i Drugog Svetskog rata, kao i nakon 1945. godine. Na izložbi je predstavljeno više primeraka raritetnog herbarskog materijala.

Kompletan ugođaj na otvaranju izložbe je uveličao nastup hora „Sion“ iz Novog Sada.

Izložba se može pogledati do meseca oktobra 2018.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti