Izgradnja sistema upravljanja otpadom u Subotici ide po planu

Foto-ilustracija: Pixabay

Izgradnja regionalnog sistema upravljanja otpadom u Subotici bliži se kraju, a njegovo stavljanje u funkciju se očekuje naredne godine. Ovaj sistem će upravljati otpadom grada Subotice i opština Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac.

Šef gradilišta Vladimir Kozarski izjavo je da centralni kompleks deponije treba da bude završen do kraja septembra. Do sada je izgrađeno ili je pri kraju više od 30 objekata, odnosno dve trećine ugovorenih radova. Svi objekti su u završnoj fazi i moglo bi se reći da nema više smetnji da se ceo projekat završi kako je planirano – do 15. septembra. Osim centralnog postrojenja deponije, izgrađene su i transfer stanice u Senti, Kanjiži i Bačkoj Topoli, kao i centri za sakupljanje otpada u Malom Iđošu, Novom Kneževcu i Čoki. Kamioni i oprema za transfer sa stanica ka deponiji su isporučeni, a u toku je i nabavka kamiona i opreme za prikupljanje otpada po opštinama.

Direktor Regionalne deponije Andrea Kikić istakla je da će se prema planovima testiranje opreme vršiti u novembru i decembru ove godine, kada će se već otpad nositi do kompleksa regionalne deponije. Punim kapacitetom će se raditi od početka sledeće godine.

Sistemom će biti obuhvaćeno oko 260.000 građana, kojima će sukcesivno biti deljene posude za razdvajanje otpada pogodnog za reciklažu.

izvor: rtv.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti