Izdvajanje ugljenika: Nova tehnika koja može pretvoriti ugljen dioksid u gorivo

Foto: pixabay

Nova metoda proizvodnje sinteznog plina mogla bi smanjiti korišćenje fosilnih goriva.

Naučnici iz američkog ministarstva energetike otkrili su novi, efikasniji način da pretvore nusproizvode ugljen dioksida u gorivo.

Ugljen dioksid se oslobađa prilikom sagorevanja fosilnih goriva i u velikoj meri doprinosi globalnom zagrevanju.

Izdvajanje i skladištenje ugljenika je proces u kome se nusproizvodi sagorevanja fosilnih goriva skladište i time sprečavaju da uđu u atmosferu. Ovaj process razmatran je kao jedan od načina da se ublaži globalno zagrevanje.

Jedna stvar je sprečavala industriju fosilnih goriva da implementira mere skladištenja ugljenika a to je cena. Ono što čini novootkriveni process značajnim jeste upravo to što bi mogao biti primamljiv za industriju jer bi se kao nusprodukt izdvajanja i skladištenja ugljenika dobijao sintetski gas koji bi se kasnije ponovo mogao upotrebiti kao gorivo.

Iako bi i ovako dobijeni sintetski gas imao potencijala da doprinese globalnom zagrevanju ova metoda bi mogla znatno uticati na smanjenje potrošnje fosilnih goriva .

Treba naglasiti da je spomenuto istraživanje bilo probnog tipa i moralo bi se dosta razraditi ako bismo želeli da ga šire apliciramo u industriji. Takođe ovaj novi metod ne bi zamenio potrebu za tradicionalnim skladištenje ugljenika već bi samo omogućio dobijanje veće količine energije iz sagorevanja fosilnih goriva.

Milan Zlatanović

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti