Izdata prva elektronska građevinska dozvola u Beogradu

obilGradonačelnik Beograda Siniša Mali saopštio je da je izdata prva elektronska građevinska dozvola u Beogradu i to za nadogradnju garaže „Obilićev venac. Gradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove izdao je prvu elektronsku građevinsku dozvolu u gradu Beogradu, za rekonstrukciju i dogradnju garaže „Obilićev venac”. Elektronska građevinska dozvola je izdata investitoru – Gradu Beogradu, a za potrebe JP „Parking servis“, navodi se u saopštenju, službe za informisanje Gradske uprave Beograda. Mali ističe da elektronska građevinska dozvola znači bolji privredni ambijent u gradu i više investicija.
Elektronski sistem za izdavanje građevinskih dozvola je počeo da radi početkom ove godine, a Beograd je jedna od prvih lokalnih samouprava koja ga primenuje. Ovo znači mnogo efikasnije izdavanje građevinskih dozvola, poboljšava privredni ambijent u gradu i otvara prostor za investicije i nova radna mesta – naveo je on. Prema njegovim rečima, grad je već efikasan kada je reč o broju izdatih građevinskih dozvola, a ova novina će tome samo još više doprineti. Sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola omogućila je izmena Zakona o planiranju i izgradnji. Gradonačelnik kaže da garaža na Obilićevom vencu, za čiju rekonstrukciju je izdata prva elektronska građevinska dozvola, potiče iz 1975. godine i da do sada nije bilo većih ulaganja.

– Četiri decenije nije bilo značajnijih ulaganja u investiciono održavanje ovog objekta, a planiranom rekonstrukcijom će biti sanirana sva oštećenja koja su, prema analizama stručnjaka, mogla imati katastrofalne posledice – rekao je on.

Na ovaj način će, kako je dodao, biti i znatno povećan broj parking mesta u najužem centru grada. Takođe, ovaj deo Beograda će biti pretvoren u pešačku zonu i dobiti potpuno drugačiji izgled – rekao je Mali i dodao da se povećava kapacitet garaže, koja će sada imati 809 parking mesta. Garaža, koja će prema podacima iz građevinske dozvole imati ukupno 19.797 kvadrata, dobiće kompletno novu fasadu, kao i krov nad celom površinom. Na delu krova biće postavljeni solarni paneli, tako da će garaža imati obezbeđenu električnu energiju za unutrašnje osvetljenje. Posebna novina koja se na ovom objektu prvi put uvodi u beogradske garaže biće parking mesta sa punjačima, rezervisana za automobile na električni pogon, na kojima će svi koji parkiraju u garaži moći da ih dopune. U okviru rekonstrukcije i nadogradnje u garaži „Obilićev venac” će posle pune četiri decenije biti ugrađen i putnički lift. Prošle godine „Parking servis” je rekonstruisao deo garaže, a za ovu godinu planirana je nadogradnja dva sprata, odnosno četiri polunivoa, uz sanaciju i ojačanje temelja objekta i osnovne čelične konstrukcije – stubova, greda i spregova, navodi se u saopštenju.

V.V.

www.blic.rs
www.tanjug.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti